България може да се възползва от американските LNG доставки за укрепване на енергийната си сигурност

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
667
article picture alt description

Възможностите за доставка на американски природен газ представят на Европа нови полета за диверсификация на източниците. Именно LNG доставките могат да допринесат за повишаване на конкурентоспособността на синьото гориво в региона на Източна Европа и това да доведе до по-голяма надеждност и по-устойчив енергиен микс за страните. Това е записано в анализ на Cheniere Energy по повод на ползите за Източна Европа от доставките на втечнен природен газ.

Според данните на Cheniere Energy доставките на американски LNG продължават да растат и отговарят на търсенията на клиентите за по-голяма гъвкавост, конкурентоспособност и диверсификация на източниците. От дружеството добавят, че LNG доставките са добре позиционирани от географска гледна точка и могат да осигурят обеми за доставки в Източна Европа. Компанията припомня и наскоро цитираната в медиите у нас информация, че в България от средата на тази година вече са започнали и първите доставки на американски природен газ. Доставките към момента са виртуални, но с изграждането на интерконектора между Стара Загора и Комотини ще стане възможно и физическите доставки на LNG да достигнат родната газотранспортна система.  
Дългосрочното закупуване на втечнен природен газ от България ще осигури енергийна сигурност и защита на страната ни от нестабилната спотова цена на втечнения газ по света, обясняват от американската компания.

Прогнозите на Cheniere Energy сочат, че в Европа продължава да нараства зависимостта от вноса на природен газ от Русия. В същото време местния добив ще продължи да намалява. Изчисленията сочат, че през 2035 г. около 70% от доставките на природен газ за Европа ще идват от Русия. „С нарастващата зависимост на Европа от вноса и ограниченията върху износа от руските газопроводи…. Изискванията за втечнен природен газ в Европа ще се удвоят до 2025 г. ", е записано в доклад на Wood Mackenzie от миналата година.

Именно затова и LNG доставките са едно стабилно решение за проблемите при вноса на синьо гориво. В анализът си от Cheniere Energy прогнозират, че през 2022 г. около 46% доставките на синьо гориво в Атлантическия басейн ще бъдат от САЩ.

Именно Cheniere Energy е сред първите износители на втечнен природен газ и играе водеща роля в развитието на тази част от американската икономика.
Именно обемите на доставки на американски LNG газ по света доведоха до укрепване на световния енергиен пазар, осигурявайки достъпен и надежден източник на енергия така, че страните по света да могат да посрещнат своите енергийни нужди.

Според изчисленията САЩ очакват да станат най-големият износител на природен газ в света през 2023 г. А  през 2040 г. повече от 20% от глобалните доставки на синьо гориво ще идват от САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща