Разширяването на рамката за АЕЦ "Белене" ще направи проекта по-успешен

Енергетика / Анализи / Интервюта
Галина Александрова
766
article picture alt description

Тясната рамка на проекта за АЕЦ "Белене", в това число изключването на държавни гаранции и дългосрочен договор за изкупуване на произведената електрическа енергия, е основното притеснение сред голяма част от експертите, които участват в тазгодишния форум за ядрена енергетика, организиран от "Булатом". 

Надявам се на максимално ускоряване на процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това заяви при откриването на традиционната международна ядрена конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“ председателят на „Булатом“ Богомил Манчев, като подчерта, че държавата полага необходимите усилия. Той изрази и надежда държавата да преразгледа възможността си за участие в проекта за АЕЦ „Белене“ като мажоритарен собственик, като подчерта, че все пак решението е на правителството. В обръщението си към участниците в конференцията Манчев припомни, че с ядрена енергетика и ВЕИ може да се постигне 85 % беземисионна енергетика, но не може с лека ръка да се отпишат и въглищните централи, за модернизацията на които обаче спрямо европейските изисквания ще са необходими огромни средства, което ще се отрази и в ценовите нива.

Богомил Манчев коментира и постигнатото досега от страната ни в областта на ядрената енергетика, особено по отношение на модернизацията на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ и подготовката на кадрите.

Ако се забавим с още пет години може да загубим всичко това, обясни той.

Именно на такива форуми, на които са събрани експерти не само от България ние сверяваме часовниците си и можем да начертаем пътя по койт ода вървим, заяви от своя страна в поздравителният си адрес към участниците министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя също припомни, че страната ни вече 40 години развива ядрена енергетика и засега се движи с добри темпове и по отношение на модернизацията на двата блока в АЕЦ „Козлодуй“. През миналата година бе издаден 10-годишен лиценз удължаването на живота  на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“, предстои тази година това да се случи и за 6 блок, каза министърът.

Теменужка Петкова изрази оптимизъм и по отношение на реализацията за проекта за АЕЦ „Белене“. Към настоящият момент съм оптимист, каза тя, като изрази очакване, че пътят, за осъществяване на проекта е правилен. Министърът на енергетиката припомни, че вече е стартирала процедурата за избор на стратегически инвеститор и тече срокът от 90 дни за предоставяне на заявления.

Сега е моментът да видим и дали ще има и реално подадени заявления, каза Петкова, като изброи компаниите, заявили предварително желание. Освен това проектът предоставя възможности и за миноритарно участие и за участие чрез дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.  С реализацията на проекта за АЕЦ „Белене“ виждаме една добра възможност за гарантиране на енергийната сигурност на целия регион, каза тя, базирайки се на прогнозите за извеждане на големи горивни инсталации в региона. Освен това проектът за нова ядрена мощност в Белене ще доведе и до развитие на различни видове бизнес и ще стимулира обучението при младите хора, каза още Петкова.

Значението на темите във форума и становищата на експертите за развитието на ядрената енергетика в страната ни, включително и по проекта за АЕЦ „Белене“ бяха подчертани и в поздравителния адрес от  страна на президента на България Румен Радев.

Председателят на комисията по енергетика Валентин Николов от своя страна обърна внимание на задаващият се бъдещ „зелен“ Европарламент, което по думите му ще има сериозно отражение и върху развитието на ядрената енергетика в Европа, а и в България.

Надявам се на убедителен отговор на ядрената общност за безопасността на атомните централи, каза Николов, като изрази опасения и от зараждащите се нови страхове в обществото в резултат на излъчващият се филм „Чернобил“ о една от телевизиите в България.

Основният проблем на проекта за АЕЦ „Белене“ е финансирането, каза още Валентин Николов като подчерта очакването си за стратегически инвеститори от една страна и от друга необходимостта на региона от нова базова мощност.

Заместник-председателят на комисията по енергетика Таско Ерменков изрази притеснения от приетата от правителството рамка на проекта  и в частност липсата на държавна гаранция и дългосрочен договор. Притеснен съм от лутането, от търсенето на миноритарно участие, от включването в проекта на възможностите за участие чрез дългосрочно изкупуване на електроенергия, каза той, като не подмина и историята с оттеглянето на RWE от проекта за АЕЦ „Белене“ преди години. В този смисъл Ерменков, който е представител на БСП в комисията по енергетика към Народното събрание заяви готовност за подкрепа в случай на промяна на рамката от страна на правителството. Готов съм да заявя, че ако правителството има нужда от разширяване на обявената рамка, то такова предложение ще бъде подкрепено, каза той. Таско Ерменков се спря и на намеренията за развитието на ядрени проекти в региона, като заяви, че ако не бързаме може и да няма как да реализираме продукцията при реализирането на атомната централа в Белене.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща