Гърция ще използва фонд за възстановяване на ЕС за зелени инвестиции в енергийната мрежа

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1259
article picture alt description

Правителството в Атина подготвя националния план за средства от инвестиционния пакет „Следващо поколение“ на ЕС, който Европейската комисия стартира като отговор на щетите от COVID-19. Местните медии научиха, че Гърция може да се облегне на производство на кабели, стълбове и други елементи за съоръжения за зелена енергия, заедно с електропроводи и друга инфраструктура за офшорните вятърни централи, информира Balkangreenenergynews.com.

Министерството на околната среда и енергетиката ще предложи подкрепа за производството на компоненти за възобновяеми енергийни централи и за инфраструктурата, необходима за изграждането на офшорни вятърни паркове, съобщават медиите в южната ни съседка. Гърция работи по плана за използване на средства от Европейския съюз, предназначени за възстановяване на икономиката от въздействието на пандемията на коронавирус, а зелената енергия е един от приоритетите на Брюксел.

От кабели и стълбове до по-сложни части

Министерството разкри стремежа страната да стимулира домашното производство на съоръжения за кабели, пилони, стълбове и други елементи, така че да може да добави стойност на вътрешно ниво към икономиката си.

Гърция опростява процедурата за лицензиране на електроцентрали на ВЕИ, което води до рекорден ръст на инсталирания капацитет. Така че лицата, които вземат решения, смятат, че могат да привлекат големи чуждестранни инвеститори, за да се даде тласък на местната зелена икономика, разкрива докладът.

Новината добавя нотка оптимизъм, че с развитието на пазара фабриките могат да започнат да правят по-сложни части за възобновяеми източници. Подобен план бе отхвърлен преди десетилетие, тъй като тогава страната изграждаше централи с възобновяема енергия с много скромни темпове. Министерствата трябва да представят предложенията си към „ЕС Следващо поколение“ до 24 август.

 

Припомняме, че администрацията в Брюксел обяви пакета от 750 милиона евро заедно с редовния седемгодишен бюджет, за да смекчи удара на COVID-19 и да трансформира икономиката в съответствие с Европейската Зелена сделка.

Планира се, че гръцкият план да бъде представен на комисарите през октомври. Министерството на околната среда и енергетиката предприема редица мерки, за да подпомогне енергийния преход и устойчивите инвестиции. От ведомството ще внесат третия пакет от субсидии за мерки за енергийна ефективност за домакинствата, друг пакет за подкрепа на купувачите на електрически автомобили и други стимули за устойчиви инвестиции и развитие на електрически мрежи.

Инициативата за офшорни вятърни централи очевидно беше стартирана въз основа на проектите за свързване на о. Крит с континенталната част с кабели, така че Гърция ще помогне за разширяването на капацитета за зелена енергия с повече подводни връзки и подстанции.

Според доклада споменатите амбиции за развитие зависят от решимостта на правителството да продължи да намалява бюрокрацията и да провежда реформи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща