Главният икономист Филип Лейн: ЕЦБ е готова да намали лихвите

Икономика / Анализи / Интервюта , Финанси
3E news
809
Главният икономист Филип Лейн: ЕЦБ е готова да намали лихвите

Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да намали лихвените проценти, каза нейният главен икономист Филип Лейн пред Financial Times. „С изключение на големи изненади, в този момент това, което виждаме, е достатъчно, за да се отдалечим от най-високото ниво на ограничения“, каза той.

Но ЕЦБ ще трябва да продължи политиката си на свиване през тази година, за да гарантира, че инфлацията ще се забави допълнително и ще предотврати задържането й над целта от 2%, което би било „силно проблематично и вероятно доста болезнено“ за разрешаване, добави Лейн. Според него, темпът на намаляване на лихвите ще зависи от статистическите данни, които ще покажат „дали е пропорционално и безопасно да се движим надолу в рамките на ограничителната зона“. „Всичко ще бъде неравномерно и постепенно“, отбеляза главният икономист.

„Най-добрият начин да говорим тази година е, че все още трябва да следваме ограничителна политика през цялата година“, обясни той, „Но в рамките на ограничителната зона можем да се оттеглим.“

Инфлацията в еврозоната е 2.4%. Лейн посочи по-големите щети за икономиката от енергийната криза поради конфликта в Украйна като една от основните причини за по-бързото й забавяне в сравнение със САЩ.

Всичко това има цена за Европа, каза той. „Но по отношение на тази първа стъпка [в намаляването на лихвите], това е знак, че паричната политика върши добра работа, като гарантира, че инфлацията се забавя своевременно“, каза говорител на ЕЦБ. „В този смисъл сигурно действаме успешно.“

Следващото заседание на ЕЦБ ще се състои следващата седмица. Лейн е отговорен за изготвянето на препоръки към борда на гуверньорите относно действията по отношение на лихвените проценти. Инвеститорите очакват регулаторът да намали лихвата по депозитите с 25 базисни пункта от рекордните 4%, пише FT.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща