Повечето европейски фондови пазари се търгуваха на положителна територия в понеделник

С най-голям дневен ръст завършиха германският индекс DAX и френският САС 40, а единствен с понижение приключи италианският FTSE MIB

Икономика / Анализи / Интервюта , Финанси
Георги Вулов
1540
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Фондовите пазари на най-големите страни в Западна Европа като цяло бележат ръст в понеделник, с изключение на италианския индикатор, след като регистрираха силни печалби в края на миналата седмица.

Глобалните пазари, вкл. и в еврозоната получиха тласък миналата седмица, след като данните за инфлацията в САЩ бяха по-меки от очакваното за април, подсилвайки надеждите, че Федералният резерв на САЩ може да започне да намалява лихвите по-късно през годината.

На месечна база инфлацията в САЩ се повиши с 0.3% спрямо март, което е леко забавяне от 0.4% през предходния март спрямо февруари. На годишна база, инфлацията през април се понижава до 3.4% от 3.5% през март.

Търговците преценяваха корпоративните новини и очакват данни за тенденциите на потребителските цени в Обединеното кралство, за да им помогнат да прогнозират момента на облекчаването на паричната политика на Банката на Англия (BoE).

Британската служба за национална статистика (ONS) ще публикува данни за инфлацията за април в сряда. Общата прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предполага забавяне на ръста на потребителските цени на Острова миналия месец до 2.1% от 3.2% през март.

Пазарните участници обърнаха специално внимание на изявлението на лорд Доминик Джонсън, министър в кабинета на Руши Сунак, който каза пред СNBC, че правителството на Обединеното кралство би се „радвало“, ако китайската компания Shein се листне на Лондонската фондова борса (LSE) и проведе няколко разговора с компанията, за да популяризира експертния опит, предлаган на пазара от Shein.

„Това е невероятна компания, наистина забележителна по много начини, и нейният мащаб, начинът, по който постигна своя мащаб през последните няколко години, е невероятен, така че наличието на компания като тази на LSE би било изключително ценно“, каза Джонсън.

Британските медии съобщават, че основаният в Китай гигант за бърза мода е насочил вниманието си към LSE, след като е изправен пред регулаторни и политически предизвикателства във връзка с потенциално първично публично предлагане в Ню Йорк. Американските законодатели изразиха няколко опасения относно Shein, включително относно прозрачността на неговата верига за доставки.

През последните години LSE се бори да ухажва компании с висок растеж в сравнение с пазарите в Азия и САЩ и наскоро загуби значителни играчи, включително туристическата група TUI и фирмата за киберсигурност Darktrace. Въпреки това британският компютърен стартъп Raspberry Pi миналата седмица заяви, че планира да се листне в Лондон.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се повиши с 0.08%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше германският DAX (+0.25%), следван от британския FTSE 100 (+0.22%), френския CAC 40 (+0.21%), испанския IBEX 35 (+0.15%) и само италианският FTSE MIB губи 1.2%. Следобед възходящият тренд се запази, но забави ръста си от сутринта.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завършиха германският DAX и френския САС 40, а единствен с понижение приключи италианският FTSE MIB.

Повечето сектори и фондови борси в региона завършиха на зелено. Индустриалните акции се повишиха с 0.96% и поведоха печелившите акции, докато измерителят на книжата на производителите на автомобилите паднаха с 0.77%.

Пазарната стойност на швейцарската група за луксозни стоки Richemont се покачи с 5.31%, след като няколко анализатори повишиха целевите цени на акциите. Това допринесе за ново разширяване, силните печалби от петък при отчитането на рекордни продажби и обявяването на нов изпълнителен директор се пренесоха и в понеделник.

Акциите на минно-добивните компании поскъпнаха след повишаване на цените на металите. Цените на златото и медта се покачиха до рекордни нива в понеделник, докато цената на среброто достигна нов връх от декември 2012 г. Ръстът на цените на металите се дължи на очакванията за повишено търсене в Китай поради мерките за икономически стимули, предприети от Пекин.

Освен това, новината за смъртта на иранския президент Ибрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер доведе до увеличаване на търсенето на благородни метали като защитни активи, отбелязва Trading Economics.

Търгуваните на фондовата борса в Лондон акции на компанията за добив на благородни метали Fresnillo се повишиха с 4.55%, на швейцарската Glencore нараснаха с 0.87%, на базираната в Лондон чилийска компания Antofagasta се повишиха с 1.1%, както и на най-големия производител на платина в света Anglo American и BHP Group, които поскъпнаха съответно с 0.41% и с 1.85%.

Сред печелившите са и акциите от петролната и газовата индустрия: на британската BP Plc (+0.18%), на нидерландската Shell (+0.71%), на френската TotalEnergies (+0.72%) и на испанската Repsol (+0.61%), въпреки че цените на фючърсите на търгувания предимно в Европа суров петрол Brent затвори с понижение от 0.33% до 83.70 долара за барел на стоковата борса в Лондон.

Капитализацията на AstraZeneca се понижи с 0.17%. Фармацевтичната компания обяви планове за изграждане на съоръжение на стойност 1.5 милиарда долара в Сингапур за производство на противоракови лекарства на базата на антитела от следващо поколение (ADC). AstraZeneca планира да започне строителството на завода преди края на 2024 г., като се очаква той да започне работа през 2029 г.

Цената на книжата на Ryanair падна с 1.60% по време на търговията в Дъблин в понеделник. Бордът на директорите на ирландската нискотарифна авиокомпания одобри програма за обратно изкупуване на акции на стойност 700 милиона евро след силните резултати на Ryanair за финансовата 2024 година, приключваща на 31 март.

От компанията заявиха, че търсенето за летния сезон е силно, но ценовата мощ е под очакванията и трябва да се увеличи търсенето повече в началото на годината, отколкото година по-рано, за да не се налага да се повишават цените на билетите.

В Милано поевтиняха акциите на банките Intesa Sanpaolo (-1.60%) и Banca Monte dei Paschi di Siena (-0.87%), докато книжата на UniCredit поскъпнаха с 0.12%, въпреки запора на активите на банката в Руската федерация като част от временните мерки по искове на RusKhimAlliance LLC срещу банки-гаранти по договор с инженерния изпълнител Linde. Делото засегна и Deutsche Bank, чиито акции също се повишиха с 0.32%, както и на Commerzbank (+0.84%). Запорирани бяха активи на три банки на обща стойност 795 милиона евро.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща