АББ създава интелигентен футболен стадион за ФК Аустрия (Виена)

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
239
article picture alt description

Интелигентните сградни технологии и иновативни решения за електроснабдяване и електрообзавеждане превръщат някога традиционната Дженерали Арена на ФК Аустрия (Виена), в модерен пример за свързано, безопасно и енергийно ефективно спортно съоръжение

Лидерът в иновативните технологии АББ бе избран да трансформира построената през 1925 г. Дженерали Арена, в интелигентно и адаптирано към нуждите на бъдещето място. Спортното съоръжение вече комбинира най-модерните технологии за интелигентни сгради и енергийно ефективно електроразпределение, като в същото време го прави по-интуитивно за управление и съобразено с нуждите на посетителите.

Тези IoT решения са част от портфолиото от дигитални продукти ABB Ability™, чиито обхват се простира от устройства до периферии и облачни услуги и комбинира задълбочен експертен опит в областта с ненадминати познания в уеб свързаността с цел оптимизиране на оперативната работа и ефективност.

Това е и първият устойчив футболен стадион в Австрия. Той бе преоборудван в сътрудничество с Австрийския Съвет за устойчиво строителство, който подпомогна планирането на дизайна и изпълнението, което включва фотоволтаична система на покрива на северните трибуни.

Оливър Илтисбергер, управител на бизнес направлението за интелигентни сгради на АББ, сподели: “Нашата мисия е да напишем бъдещето на безопасното, интелигентно и устойчиво електроснабдяване и електрообзавеждане, и трансформацията на Дженерали Арена е фантастичен израз на тази визия, въплътена в реалност.

“Беше удоволствие да работим с ФК Аустрия (Виена) и Австрийския Съвет за устойчиво строителство, за да реализираме един стадион, събрал в себе си най-новото от интелигентните сградни технологии с цел да се създаде едно интелигентно, приветливо пространство, което е лесно и ефективно за управление, но също така и намалява влиянието върху околната среда.

Цялата верига на стойността на електроснабдяване и електрообзавеждане на стадиона - от разпределение средно напрежение до всеки отделен електрически контакт - е издигната на едно много високо ниво. Акцентите в продуктовите решения включват:
 

Безопасно захранване

 

  • КРУ SafePlus (10kV) на АББ предоставя безопасно разпределение на електроенергията на стадиона. Тази система средно напрежение, неизискваща техническо обслужване, е изцяло газоизолирана и обхваща всички захранени части със стоманена капсула, която оптимизира както надеждността, така и личната безопасност.
     

  • За допълнителна мощност в електрическата система АББ предоставя два сухи трансформатора от 1000 kVA, които отговарят на най-новите стандарти за енергийна ефективност на Европейския съюз. Вместо масло трансформаторите използват технология, разработена от АББ за засилено охлаждане. Това минимизира риска от пожар и е идеално за места като стадиони, офшорни платформи или други затворени пространства.
     

  • Постигнати са също и допълнителна безопасност и икономии на енергия с включването на компоненти на АББ като прекъсвачите Emax 2 и разединителите със стопяем предпазител InLine II.
     

Надеждност
 

  • За осигуряване на надеждно разпределение на мрежата ниско напрежение са монтирани 21 шкафа с превключватели TriLine-E series на АББ. Тази модулно разширяема система гарантира ниски оперативни разходи с висока надеждност и дълги интервали за техническо обслужване.

 

Икономия на енергия

 

  • Системата за управление на интелигентни сгради ABB i-bus® KNX позволява всички компоненти на осветление, затъмняване, отопление, климатизация и вентилация в стадиона да бъдат свързани в мрежа и да работят заедно двустранно. В комбинация с интегрираното управление на натоварването, това означава, че са постигнати максимални икономии на енергия.
     

  • Порталите 2gang DALI (цифров адресируем интерфейс за осветление) на АББ се използват и за управление на осветлението, така че цялата система от прожектори вече е интегрирана в KNX системата и може да бъде управлявана от лесно за използване мобилно приложение.

 

Подобрено преживяване за посетителите

 

  • За още по-добро преживяване на посетителите АББ монтира всеобхватна гама от интелигентни и спестяващи енергия решения за сградно управление. Акцентите включват детектори Busch-Presence за светлинно и климатично управление, които имат широк и чувствителен обхват на откриване, позволявайки изключително подобрените ВИП зони да бъдат управлявани чрез интегрирани панели Busch-SmartTouch.
     

  • За допълнителен персонализиран нюанс прекъсвачите за осветлението във ВИП зоната и други стратегически точки около стадиона са проектирани в известните за клуба виолетови цветове и феновете дори могат да ги закупят в магазина на клуба, за да си ги монтират у дома.



След 2 години строителство 24-кратните национални шампиони сега реализират нов интелигентен и устойчив футболен стадион, който издигна профила на клуба и направи много по-лесно конкурирането с местните съперници Рапид Виена.

Александър Мунда от стадиона споделя: “Искахме да положим нов стандарт за модернизираност и комфорт на стадион с нашата нова Generali Arena. За да постигнем тази амбициозна цел, трябваше да работим с най-добрите компании във всички области. В АББ ние открихме идеалния партньор по отношение на сградни технологии и инфраструктура. Отзивите от нашите почитатели, ВИП гости и служители, които влизат в контакт с продуктовите решения на АББ, са изключително положителни. АББ е инсталирала своите нови и иновативни технологии в целия стадион, което прави Дженерали Арена това, което е днес: най-модерният и красив стадион в Австрия.

Инициативите на АББ за свързана безопасност и енергийна ефективност, в комбинация с разширяването на капацитета на стадиона до 17 500 седалки и плановете за реконструиране на игрището и построяване на нов регионален младежки център, означават, че стадионът вече отговаря на стандарта на УЕФА за 4-звездно игрище, който разрешава дори провеждането на полуфинали на Шампионска лига.

Северната трибуна, чиято реконструкция струва около 42 милиона евро, побира 4 100 зрители и включва 28 ВИП ложи, две луксозни ложи и две ложи за високопоставени личности, както и подземен паркинг за 370 ВИП гости. Източната трибуна побира 5 050 зрители и помещава магазина за сувенири, музей и ресторант, а западната трибуна разполага с места за 5 600 зрители.






АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер с обширно портфолио за дигиталните индустрии. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес е лидер в дигиталните технологии с четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. 



Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща