РИА Новости: „Атомната мрежа на Путин“: Западът е уплашен от експанзията на „Росатом“

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1516
article picture alt description

На Запад откриха новото „тайно оръжие“ на Русия: атомната енергетика. Безусловно технологичното лидерство дава възможност на „Росатом“ за печели конкурси за строителството на АЕЦ в целия свят. В резултат много страни се оказват икономически обвързани с Русия за много десетилетия.

„Не може да се примирим“

„Росатом“ в лицето на дъщерната компания Fennovoima ще построи във Финландия атомната електроцентрала „Ханхикиви“. Новината за това предизвика не малко вълнение на Запад. В Швеция даже създадоха обществено движение срещу този проект. - „Ботенвик без атомна енергия“ (Ботенвик наричат северната част на Ботническия залив. Разположен е в северната част на Балтийско море, между западното крайбрежие на Финландия, източното на Швеция и Аландските острови на юг).

Неотдавна това движение организира пристигането в Хелзинки на многобройна група от екологични активисти от Германия, Белгия, Швеция и други европейски държави. Както съобщава шведският вестник  Expressen, те са успели да получат среща с представители на финландското Министерство на енергетиката и да връчат „международна петиция против атомната политика на Финландия, която са подписали 170 организации от 79 страни“.

Във Финландия една трета от електроенергията се произвежда от атомни електроцентрали: действат четири атомни реактора, строи се пети, а „Ханхикиви“ трябва да стане шести. И нито един от проектите не е предизвикал такава възбуда сред зелените, както руският.

Причините за този селективен подход станаха ясни от казаното от официалният представител на движението „Ботенвик без атомна енергия“ Лена Лангерщам в интервю за Expressen.

“АЕЦ ще се строи от „Росатом“, огромно руско предприятие, свързано с ядрено оръжие. Това може да промени ситуацията в сектора на безопасността у нас на Север. Ние няма да позволим това, ще продължим да се борим“, заявява тя.

Тоест работата не е в АЕЦ, а в това, кой я строи. И действително за реактора „Олкилуото-3“, който сега се изгражда от консорциума между френската Areva и немската Siemens не просто на крайбрежието на Ботническия залив, а на остров на двеста километра от Стокхолм, шведските активисти мълчат.

Затова  пък, „Ханхикиви“, разстоянието, до която е три пъти по-голямо, по думите на деятелите от „Ботенвик срещу атомната енергия“ заплашва цялото Скандинавие. Просто защото проектът  се осъществява от руска компания.

Всичко това изглежда особено странно, ако си спомним, че първата финландска АЕЦ „Ловийза“ бе построена от нашите специалисти още през седемдесетте години на миналия век и двата реактора на тази централа работят, без каквито и да са проблеми и оплаквания.

В допълнение, на „Ханхикиви“ ще бъдат доставени руски реактори ВВЕР-1200, заслужаващ високите оценки на експертите в целия свят. Те вече работят на Нововоронежката АЕЦ.2 и на Ленинградската АЕЦ, те са планирани да бъдат построени на АЕЦ „Пакш-2“ в Унгария, „Аккую“ в Турция, „Рупур“ в Бангладеш“, „Ед-Дабаа“ в Египет. Така че няма никакви основания за безпокойство за безопасността на новата АЕЦ.

Прави впечатление, че самите финландци подкрепят проекта „Ханхикиви“. Според социологическо допитване, новата АЕЦ се одобрява от 73 процента от общините, в които се извършват строителните работи.

„Финландците са за атомната енергетика, тъй като тя не вреди на природата и ни помага да се борим с климатичните промени. Трябва да получаваме повече електричество, да използваме по-малко изкопаеми горива“, обяснява директорът на компанията  Fennovoima в интервю за шведския Expressen.

Голямата атомна игра

Въпреки това движението „Ботенвик без атомна енергия“, опирайки се на подкрепата на аналогични организации от други западни страни смята да постигне своето. Работата не е в екологията или в съмненията по повод безопасността на руските реактори, а в поредната глобална кампания за ограничения срещу Москва.

През ноември германския Die Welt публикува голяма статия за това, че „Русия покрива света с мрежа от атомни електроцентрали – рамкиращи глобалната власт на Кремъл“.

„Москва се стреми да обвърже така другите страни чрез сравнително изгодния експорт на атомните технологии, че двустранните отношения да издържат на силен външен натиск, - твърди изданието. - Атомната енергетика е идеална за това. АЕЦ работят не по-малко от 60 години, а при правилна експлоатация – дори повече от век“.

Die Welt отбелязва, че Русия отдавна има доминиращо положение на световния пазар на атомна енергетика: към настоящия момент портфолиото от проекти на „Росатом“ наброява 36 реактора в 12 държави, а общата сума на поръчките е 133 милиарда долара“.

В случай на конфликт с Русия пък клиентите на „Росатом“ ще ес сблъскат с огромни разходи и високи рискове, плаши вестникът.

„Те могат да попаднат в ситуация, подобна на украинската. Киев и досега ежегодно плаща на Москва стотици милиони евро, тъй като „Росатом% доставя гориво за петнадесет руско-съветски ядрени реактора“, твърди Die Welt.

Между другото, дори разказвайки за опасностите от атомната експанзия на Москва западните анализатори признават несъмнените конкурентни предимства на „Росатом“.

„Специализираните предприятия, влизащи в състава на „държавния конгломерат% предлагат всевъзможни услуги, от експорта на горивни касети и временно съхранение на отработеното гориво до разработката на реактори до края на експлоатацията“, уточнява Die Welt.  
За глобалното лидерство на „Росатом“ говорят и други експерти. „Що се касае до руските атомни технологии, то те са по-надеждни и проверени. Освен това руснаците вероятно ще развиват възможностите за локализиране на веригата за доставки, а също така предоставят и пълна програма за обучение за местните служители и оператори. Други доставчици не могат да предоставят такъв пакет от услуги“, казва председателят на Специалния комитет по енергетика и изменения на климата към камарата на общините на Парламента на Великобритания Тим Йео в едно от интервютата си.

На Запад виждат основната опасност от експанзията на „Росатом“  в това, че договорите за строителството на АЕЦ отварят вратите за бъдещи сделки в сферата на високите технологии, и на първо място – отбранителните.

„Така, Анакра след договора за строителството на АЕЦ „Аккую“ придоби от Русия комплекса С-400 – това е стратегическа победа за Кремъл и огромна загуба за НАТО, която не може да се компенсира с пари, оплаква се Die Welt. - Египет, който  е традиционен съюзник на САЩ стана клиент на „Росатом“ и един от големите купувачи на руско въоръжение“.

В Иран „Росатом“ пое проект, от който се отказаха Siemens и AEG и вече започна строителство на два реактора.

„Дори когато търсенето на руски газ в света спада, в десетки страни ще работят реактори от Русия, без да дават на правителствата да развалят отношенията си с Москва“, констатира Die Welt.

 

По РИА Новости

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща