КЕВР предлага: По-ниска цена задължение към обществото, по-висока изкупна цена за ТЕЦ „Марица Изток 2“ и средно увеличение от 3,48 % на цената на тока за бита

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
3797
article picture alt description

По-ниска цена задължение към обществото, по-висока цена за базова енергия, по-високи изкупни цени за електроенергията от ТЕЦ „Марица Изток 2“, но без признаване на  исканите допълнителни разходи за критична инфраструктура и намаление на цената на АЕЦ „Козлодуй“, малко по-висока цена за водноелектрическите централи (ВЕЦ) на НЕК спрямо миналата година са част от основните показатели, от които щ се води регулираният пазар през следващия регулаторен период. Това става ясно от доклада на работната група към КЕВР, която предлага и съответно по-високи цени на електроенергията за битовите потребители. Така например за потребителите на ЧЕЗ се предлага увеличението на цената да бъде от порядък на 3.46 %,  на EVN – 3.59 на сто, на Енерго-Про -3,38 % и ЕСП „Златни пясъци“ - 1 %. Средното изменение е плюс 3,48 %. Докладът на работната група към КЕВР, в който се прави и анализ на пазара ще бъде подложен на обществено обсъждане на 4 юни.  Документът отразява и последните промени в Закона за енергетиката.

Цената за базов товар расте до 89,00 лв. за MWh

Цената за базов товар (1 юли 2019 г. - 30 юни 2020 г.) да бъде 89, 00 лв. за MWh. Това предлагат експертите към КЕВР в работния си доклад за утвърждаване на новите цени в сектор Електроенергетика за новия регулаторен период от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г.  За сравнение цената за базов товар за настоящия регулаторен период е 70,00 лв. за MWh.

При това както става ясно от доклада, това ценово ниво е общо-взето консервативно. Предложението е базирано на   „извършен анализ на дългосрочните продукти, търгувани на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ ЕАД) и цените за форуърдни продукти на румънската борса OPCOM1 и унгарската борса HUPX2, с отразени резултатите от годишните търгове за преносни способности (капацитети) на границите с Румъния и Сърбия“. Експертите са взели предвид и фючърсните сделки на съседните енергийни борси, движението на цените на петрола, цените на емисиите на СО2, както и влиянието на климата. В прогнозната цена са включени и някои по-реалистични очаквания за развитието на пазара.  

Въз основа на извършения анализ и при отчитане на горните аргументи, прогнозната годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2019 г. – 30.06.2020 г. е определена в размер на 89,00 лв./MWh, се казва в доклада.

Цената на енергията от централите

Експертите от КЕВР намаляват, макар и несъществено, но само на пръв поглед цената за енергията на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД -  53,90 лв./MWh, без ДДС, при общо необходими приходи от 806 812 хил. лв. и нетна електрическа енергия – 14 969 746 MWh. Затова пък увеличават разполагаемостта.

Сега утвърдената пълна цена за енергия и в размер на 54,00 лв./MWh, без ДДС, при общо необходими приходи от 802 575 хил. лв. и нетна електрическа енергия – 14 863 224 MWh.

Предложението на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД бе за утвърждаване пълна цена за електрическа енергия – 55,45 лв./MWh, без ДДС, образувана при следните стойности на ценообразуващите елементи:


Цената на електроенергията, произвеждана от водноелектрическите централи (ВЕЦ) на Националната електрическа компания (НЕК) е изчислена в размер на 70,40 лв./MWh, без ДДС, при общо необходими приходи от 232 005 хил. лв. и нетна електрическа енергия – 3 295 444 MWh. Поисканата от НЕК цена бе за  71,06 лв. за MWh.  Досегашната цена бе 70,05 лв. за MWh  (цените с без ДДС).

Най-висока е цената за електрическа енергия на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, става ясно още от доклада на КЕВР. Тя е изчислена в размер на 132,42 лв./MWh, без ДДС, при общо необходими приходи от 990 283 хил. лв. и нетна електрическа енергия – 7 478 231 MWh.
За сравнение от 01.07.2018 г. ,  утвърдената еднокомпонентна цена за енергия и в размер на 76,99 лв./MWh, без ДДС, при необходими годишни приходи – 619 234 хил. лв. и количество нетна електрическа енергия – 8 043 340 MWh.
В ценовото си заявление тази година  „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД  предложи за утвърждаване следните цени:
- цена за енергия – 103,73 лв./MWh, без ДДС;
- цена за разполагаемост – 40,96 лв./MW*h, без ДДС;
- пълна цена за електрическа енергия – 147,87 лв./MWh, без ДДС.

Практически регулаторът не одобрява искането на централата за част от квотите за СО2, за задължение към обществото, включително и за критична инфраструктура. Централа за поредна година иска да извоюва компенсиране по показателят критична инфраструктура, а и иска много повече за емисии, но и тази година както става ясно работната група не се хваща в капана.
Анализът на експертите на КЕВР е безжалостен. „Некомпенсираните разходи за СО2 квоти за 2018 г. в размер на 129 765 хил. лв. са коригирани на 33 060 хил. лв., съответстващи на дела от произведената електрическа енергия“ определена със съответното решение на  регулатора за  разполагаемост на централата за регулиран пазар.

„ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД е представило и искане за компенсиране на разходи от наложени задължения към обществото, свързани със защита на обект, представляващ критична инфраструктура и имащ значение за националната сигурност на страната. Общата стойност на исканата компенсация е в размер на 499 270 хил. лв. и обхваща посочените отчетени постоянни разходи за периода от 2015 до 2018 г.  Регулаторът категорично не е съгласен.


КЕВР определя по-висока цена и за за електрическа енергия на „ТЕЦ Бобов дол“ - изчислена и в размер на 101,99 лв./MWh, без ДДС, при общо необходими приходи от 190 730 хил. лв. и нетна електрическа енергия – 1 870 000 MWh. Цената е малко по-ниска от поисканата от ръководството на централата, но пък е увеличена разполагаемостта.


КЕВР обаче отхвърля определянето на разполагаемост за ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, аргументирайки се от една страна с по-високите цени за енергия и от друга – с необходимостта от конкуренция на пазара при равни условия.



„Комисията следва да осигури условия за развитие на конкурентни и добре функциониращи регионални пазари в рамките на Европейския съюз, предотвратяване и недопускане на ограничаване или нарушаване конкуренцията на енергийния пазар, като едновременно с това осигури балансирано изменение на цените за крайните клиенти. Както е посочено по-долу, в микса на НЕК ЕАД попадат цялото изкупувано по преференциални цени количество електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия от централи с обща инсталирана електрическа мощност по-малка от 1 MW, електрическата енергия по договори за дългосрочно изкупуване на разполагаемост и електрическа енергия, както и количеството, определено по реда на чл. 4, ал. 2, т. 8 от ЗЕ. Предвид очакваната пазарна цена на електрическата енергия за периода 01.07.2019 г. – 30.06.2020 г. в размер на 89,00 лв./MWh, е обосновано миксът на обществения доставчик да се допълва с електрическа енергия по цени близки или по-ниски от тези на пазара. Обратното би означавало, че на производителите с регулирани цени, по-високи от пазарните, се осигурява конкурентно предимство, тъй като продавайки на обществения доставчик на по-високи цени ще имат възможност да предлагат на свободния пазар количества на по-ниски цени от тези на останалите пазарни участници, което е в противоречие с принципите по чл. 23, т. 2 – т. 6 от ЗЕ. В тази връзка определянето на количества на ВЕЦ, собственост на НЕК ЕАД и разполагаемост на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е с оглед значително по-ниските цени на тези производители, спрямо предложените такива от „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД и „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД“, мотивират се експертите от регулаторната комисия, като обясняват, че следва да се определи разполагаемост за АЕЦ „Козлодуй“ и ВЕЦ на НЕК.



По-голямо количество електроенергия за регулирания пазар

След като през февруари тази година стана ясно, че близо 15 хил. клиента на свободния пазар са се върнали на регулирания, сега експертите от КЕВР са завишили квотата, която трябва да бъде покрита от обществения доставчик в лицето на НЕК. Прогнозните количества електрическа енергия за новия ценови период от 1 юли т.г. До 30 юни 2020 г. са 12 979 765 MWh.
Установено необходимото количество електрическа енергия за покриване нуждите от енергия в страната е в размер на 33 523 428 MWh, от които 12 979 765 MWh за крайни клиенти на регулиран пазар. Година по-рано определените количества бяха в обем от 12 431 685 MWh.


Експертите от регулатора предлагат обаче доста по-ниска цена за електрическата компания. Цената, по която НЕК ЕАД, в качеството на обществен доставчик, продава електрическа енергия на крайните снабдители, е 89,60 лв./MWh, без ДДС, в т.ч. 3,30 лв./MWh компонента за дейността „обществена доставка на електрическа енергия“, при необходими годишни приходи – 1 162 987 хил. лв. и енергия – 12 979 765 MWh, изчисляват експертите.

Сегашната цена прилаганaтa от НЕК за обществена доставка на електрическа енергия, утвърдена от  КЕВР през миналата година, е в размер на 71,71 лв./MWh, без ДДС, в т.ч. 2,91 лв./MWh компонента за дейността „обществена доставка на електрическа енергия“, при необходими годишни приходи – 891 476 хил. лв. и енергия – 12 431 685 MWh

В  ценовото си заявление НЕК е изчислило средна покупна цена на обществения доставчик в размер на 151,52 лв./MWh, при утвърдена такава от 128,38 лв./MWh за предходния регулаторен период.



ФСЕС и задължение към обществото

Цената за задължение към обществото спада от 36,01 лв. за MWh на 20,49 лв. за MWh, основно заради компенсиране чрез натрупаните резерви във Фонд Сигурност на електроенергийната система. Както става ясно от доклада, приходите на фонда са оценени на 1 203 068 хил. лв., като включват приходите, получени от търговете на квоти за емисии на парникови газове, предвидени в Закона за опазване на околната среда, постъпленията от продажбата на енергия от възобновяеми източници, постъпили от договори за статистическо прехвърляне по ЗЕВИ и приходите съгласно чл. 36е от ЗЕ.

Пълният размер на приходите от продажба на квоти емисии е оценен на 882 094 хил. лв., като са взети предвид прогнозните нетни количества квоти за емисии на парникови газове, които Р България ще реализира на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) и трендът на повишение на цените на квотите.

„Въз основа на прогнозата за следващия ценови период за вътрешното потребление на електрическа енергия и електрическата енергия за износ, обвързана с производството на електрическа енергия, приходите във фонда по чл. 36е от ЗЕ са оценени на 319 472 хил. лв., които са умножени с коефициент 0,99 съгласно изискването на чл. 36д, ал. 3 от ЗЕ.
Предвид динамиката и волатилността на цените на квотите за емисии на парникови газове през втората половина на 2018 г. и началото на 2019 г. (през 2018 г. средната цена, по която фондът получава приходи, е в размер на 15,80 €/тон, а през първото тримесечие на 2019 г. – 21,12 €/тон) във ФСЕС е натрупан излишък от средства, който се оценява на около 369 000 хил. лв. Излишъкът се дължи и на по-високите вноски по чл. 36е от ЗЕ, които общественият доставчик следва да внесе, предвид отчетените по-високи средни цени съгласно сключените СИЕ с ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, се казва в доклада.

Анализът на експертите, сочи, че „приходите на ФСЕС, които могат да се използват за намаляване на цената за задължения към обществото, са в размер на 1 099 376 хил. лв. (869 520 хил. лв. от търговете на квоти за емисии на парникови газове, които следва да се използват за намаляване на компонентите на цената за ВЕИ и ВЕКП и 229 856 хил. лв. от приходите по чл. 36е от ЗЕ, които следва да се използват за намаляване на компонентите на цената за ТЕЦ „Ей И Ес Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“).


На тази база експертите от работната група предлагат  „да бъде утвърдена цена за задължения към обществото, приходите от която се събират от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, в размер на 20,49 лв./MWh, без ДДС, в т.ч. компонента, отразяваща разходите за електрическа енергия, произвеждана от възобновяеми източници, в размер на 3,60 лв./MWh и компонента, отразяваща разходите за електрическа енергия, произвеждана от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, в размер на 1,47 лв./MWh. Цената за задължения към обществото се заплаща от присъединените към електроенергийната система крайни клиенти на свободния пазар на електрическа енергия, клиентите на доставчика от последна инстанция, крайните снабдители, електропреносното и електроразпределителните дружества за закупената електрическа енергия за покриване на технологични разход“.

ЕСО

Експертите от КЕВР намаляват съществено исканите цени от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Предложението на експертите от регулатора е:


1. Цена за достъп до електропреносната мрежа за крайни клиенти в размер на 0,39  лв./MWh, без ДДС, при необходими годишни приходи 12 967 хил. лв. и количества електрическа енергия за реализация на територията на страната 33 523 428 MWh.


2. Цена за достъп до електропреносната мрежа за производители, с изключение на производители на електрическа енергия от възобновяеми източници с динамично променяща се генерация – от слънчева и вятърна енергия, присъединени към електропреносната и електроразпределителните мрежи, в размер на 2,10 лв./MWh, без ДДС, при необходими годишни приходи 81 284 хил. лв. и количества електрическа енергия 38 633 893 MWh.


3. Цена за пренос на електрическа енергия през електропреносната мрежа в размер на 9,86 лв./MWh, без ДДС, при необходими годишни приходи 330 561 хил. лв. и количества електрическа енергия за реализация на територията на страната 33 523 428 MWh.


4. Цената за достъп до електропреносната мрежа за производители на електрическа енергия от възобновяеми източници с динамично променяща се генерация – от слънчева и вятърна енергия, присъединени към електропреносната и електроразпределителните мрежи, за цялото произведеноколичество електрическа енергия, в размер на 5,12 лв./MWh, без ДДС, при необходими годишни приходи 14 958 хил. лв. и количества произведена електрическа енергия от слънчева и вятърна енергия в размер на 2 919 535 MWh.
5.



ЕРП-та

Вече отдавна е известно, че независимо какво поскъпване ще поискат частните електроразпределителни и електроснабдителни дружества, регулаторът ще им определи цени доста по очакванията. Това се констатира и през този регулаторен период. Съответно среднопретегленото изменение на цените на електроенергията за крайните клиенти ще е от порядъка на 3,48 %.
Така изменението на общите цени на електрическата енергия за битовите клиенти от първи юли тази година е както следва – за клиентите на ЧЕЗ Електро България – плюс 3,46 %, за ЕВН България Електроснабдяване – 3,59 %, за ЕНЕРГО-ПРО Продажби – 3-58 %.

Докладът на КЕВР ще бъде подложен на обществено обсъждане на 4 юни тази година.

 

http://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2019/rep-tseni-electro-may2019.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща