Западните компании след 15 години ще изчерпят цeлият си петрол

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1630
article picture alt description

Инвестициите на страните, които не влизат в ОПЕК през 2020 г. са спаднали до най-ниското ниво за последните 11 години до 311 млрд. долара се казва в доклада от месец май на ОПЕК. Очаква се, че през 2021 г. те няма да се увеличат. Много експерти смятат, че инвестициите повече никога няма да достигнат нивото от 2014 г., когато петролните компании вложиха в геоложките проучвания и разработката на нови находища за въглеводороди рекордната сума от 718 млрд.

В отговор на исканията на инвеститорите за осигуряване на свободен паричен поток, независимите петролни компании започнаха да намаляват разходите си за проучване и производство в края на 2019 г. През 2020 г., поради пандемията от коронавируса, търсенето на енергоносители спадна и петролните компании бяха принудени значително да намалят разходите за проучвания и сондажите за добив, както и услугите на компаниите за услугите в сектора - предимно за операциите по хидравлично разбиване (на пластовете). Намалените инвестиции в проучванията водят до спад на запасите. При запазване на сегашното ниво на производство от Big Oil - петте най-големи западни компании - има резерви за не повече от 15 години.

Зеленият курс на Байдън

След победата на Джо Байдън на президентските избори положението на американските шистови компании се влоши. Независимо от възстановяването на цените на енергоносителите, компаниите практически бяха лишени от възможността да получават кредити, необходими за провеждане на геоложки дейности и разработката на нови находища.

През първите 100 дни в Белия дом, Байдън се присъедини към Парижкото споразумение за климата, от което Вашингтон по времето на Доналд Тръмп излезе. Спряно бе и издаването на лицензи за добив на изкопаеми видове горива във федералните земи. Предложи безпрецедентни инвестиции за производството на „чиста енергия“, а също така преразгледа много отстъпки, предоставяни о предишната администрация.

На срещата по проблемите на климата, която се проведе онлайн, Байдън разкри амбициозен план за намаляване на емисиите от парникови газове през следващите десет години. Според този план, САЩ трябва да намалят зависимостта от емисиите от парникови газове с 50-52 % през 2030 г. - почти два пъти повече от това, което обеща бившият президент Барак Обама при присъединяването към Парижкото споразумение през 2015 година.

Много западни банки, инвестиционни фондове и управляващи компании, включително и такива като Black Rock и Vanguard частично или напълно спряха кредитирането на петролните и газови компании. Нещо повече, предоставянето на заеми беше обусловено от спазването на строги екологични изисквания, насочени към намаляване на емисиите от парникови газове.

Отказът от предоставянето на кредити води до намаляване на запасите на големите петролни компании, без които те не могат да поддържат производството и да получат средства, необходими за прехода към ВЕИ.

Big Oil губи запасите

Според оценката на норвежката консултантска компания Rystad Energy, големите нефтогазови компании в света - ExxonMobil, Chevron, Total, Eni, Shell и BP или така наречените Big Oil ще изчерпят резервите си за по-малко от 15 години, тъй като  произведените обеми не са напълно заменени от нови находища.
Заради масовото отписване, големите запаси от нефт са намалели с 13 млрд. барела нефтен еквивалент, или с около 15 % през миналата година. Основната причина за спада е липсата на инвестиции в геоложките проучвания и разработването на находища.

Според оценка на Financial Times, през 2020 г. заради срива на цените на петрола, добивните активи на Big Oil биха могли да се обезценят с 900 млрд. долара или с почти една трета от общата капитализация. През миналата година Big Oil бяха принудени да намалят капиталовите си разходи с 34 %. В началото на тази година намаляването продължи, което се отрази негативно на геоложките проучвания. През първото тримесечие бяха открити находища със запаси от общо 1,2 млрд. барела нефтен еквивалент – най-ниският резултат за последните 7 г, съобщава Rystad Energy. 

Доказаните запаси на ExxonMobil са спаднали със 7 млрд. барела нефтен еквивалент през 2020 г. - с 30 % в сравнение с година по-рано, основно заради отписването на активи в САК и Канада, където се добиват шистов газ и битумен нефт.

През миналата година доказаните запаси на Shell са се свили с 20 % - до 9 млн. барела нефтен еквивалент. В резултат на отписване  Chevron загуби 2 млрд. барела нефтен еквивалент доказани запаси, BP – 1 млрд. барела нефтен еквивалент. Тези компании намалиха и запасите си в Северна Америка.
Само френската Total и италианската Eni през последното десетилетие  са намалявали доказаните запаси. За европейските компании, които се стремят а ускорят прехода към ВЕИ, нефта и газа, както и преди остават основен източник на приходи.

Поддържането на производството за Big Oil става непосилна задача, тъй като производствените обеми не се попълват напълно от нови находища, което може да доведе до намаляване на приходите и няма да позволи финансиране на прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници.

МАЕ и ОПЕК към настоящия момент не прогнозират постигане на пика на търсенето на нефт през следващите десет години. Съществуват различни мнения по повод сроковете за възстановяване на търсенето след пандемията, но двете организации очакват, че ще са необходими допълнително 27-30 млн. барела нефтен еквивалент през 2022 година, да компенсира спада в производството на зрелите находища и да се отговори на нарастващото търсене след пандемията.

"Способността на Big Oil да генерира печалби в бъдеще зависи от количеството нефт и газ, които компаниите ще могат да продадат. Ако няма достатъчно резерви за поддържане на производството на подходящо ниво, тогава ще има проблеми с финансирането на проекти за прехода към възобновяемата енергия. В резултат, изпълнението на плановете за производство на „чиста енергия“ ще се забави “, каза Парул Чопра, вицепрезидент по проучване и производство в Rystad Energy в областта на геоложките проучвания и добив.

Въглеводородите на Русия

"Обезпечаването от  всички петролни запаси при сегашното производство е 59 години, на природният газ - 103 години. Но ние разбираме, че това е общият баланс", - смята Александър Козлов, ръководител на Министерството на природните ресурси на РФ. Въпреки наличието на огромни запаси от въглеводороди, министърът е уверен в необходимостта от извършване на геоложки проучвания, включително в отдалечени труднодостъпни региони, откъдето е възможно да се изнасят въглеводороди по Северния морски път.

Освен това Козлов посочва трудностите, свързани с невъзможността да се използват определени технологии поради санкции от западните страни. Това увеличава разходите за разработването на находища с големи запаси от трудно извлекаем петрол. По-рано шефът на Роснедра, Евгений Киселев заяви пред представители на медиите, че предишният преглед е показал,  че възстановимите руски запаси от нефт са за 58 години, а рентабилните петролни запаси са само за 19 години. Русия е осигурена със запаси от газ за повече от 60 години.

Според резултатите от одите на компанията DeGolyer & MacNaughton, доказаните резерви от въглеводороди на най-голямата руска нефтена компания „Роснефт“ към края на 2020 г. са 39 млрд. барела нефтен еквивалент. (5,3 млрд. тона нефтен еквивалент). При съществуващото ниво на добив – над 5 млн. барела нефтен еквивалент на ден. Роснефт има доказани резерви за повече от 15 години. Коефициентът на заместване на доказаните резерви през 2020 г. достигна 151%.

В края на миналата година „Роснефт“ стартира амбициозния проект „Восток Ойл“. В рамките на проекта ще бъдат разработени редица находища в северната част на Красноярския край, чиято обща ресурсна база достига 6 милиарда тона течни въглеводороди (нефт и газов кондензат).

Най-голямата руска газова компания "Газпром" притежава най-големите запаси от природен газ в света. Според одит, извършен също от DeGolyer & MacNauton, доказаните и вероятни запаси (2P според класификацията PRMS) на газ (без течни въглеводороди) към 31 декември 2019 г. възлизат на 24,4 трилиона газ. През 2019 г. - преди пандемията на коронавирус - производството на „Газпром“ е възлизало на 500,1 милиарда кубически метра. м. При това ниво на обезпеченост на добива  надхвърля 48 години. Според официалните данни на „Газпром“, през 2020 г. увеличението на резервите на компанията за шестнадесета поредна година надвишава обема на производството.

Автор: Андрей Карабьянц, Прайм

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща