Европейските фирми изпреварват американските по инвестиции в мерки за борба с климата

Несигурността при регулирането и данъчното облагане са най-голямата пречка пред инвестициите, свързани с климата, показва ново проучване на ЕИБ.

Климат / Анализи / Интервюта
Рая Лечева
1205
article picture alt description

Инвестициите, свързани с климата, продължават да се развиват въпреки COVID-19. Крайното въздействие на изменението на климата може все още да е мъгляво за много предприятия, но повече фирми от ЕС в сравнение с американските инвестират в мерки за опазване климата. Това показва ново проучване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) как компаниите от ЕС и САЩ инвестират в изменението на климата. Несигурността относно регулирането и данъчното облагане е посочена като най-голямата пречка пред инвестициите, свързани с климата. Въпреки че инвестициите в мерки за енергийна ефективност са се увеличили, потенциалът за икономия на енергия в Европа остава до голяма степен неизползван. Тъй като Европа показва глобалното лидерство в борбата срещу изменението на климата със Зелената сделка и новите предложения „Fit for 55“, около 45% от фирмите в ЕС отчитат инвестиции за справяне с изменението на климата.

Осведомеността на фирмите относно рисковете ще бъде от ключово значение за по-големите инвестиции

Почти половината от фирмите в Европейския съюз са инвестирали в енергийна ефективност, от 37% през 2019 г. до 47% през 2020 г. Въпреки че фирмите от ЕС проявяват ангажираност, повишаването на тяхната осведоменост относно рисковете, свързани с изменението на климата, ще бъде от ключово значение за по-големите инвестиции в климата. Това са основните констатации на новия доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ)  “European firms and climate change 2020/2021: Evidence from the EIB Investment Survey” („Европейските фирми и изменението на климата 2020/2021: Доказателства от проучването на инвестициите на ЕИБ“). Новият доклад предоставя преглед на представите на фирмите от ЕС за климата Докладът се основава на Инвестиционното проучване на ЕИБ в целия ЕС, което включва интервюта с над 13 500 фирми. Тези констатации са сравними в държавите от ЕС и САЩ, както и по сектори и размер на фирмата.

"Катастрофичните валежи и ужасната загуба на човешки живот през това лято не трябва да оставят никакво съмнение, че изменението на климата се случва. Вече не можем да си позволим изчакване", каза вицепрезидентът на ЕИБ Рикардо Моуриньо Феликс. Ако искаме прехода към по -зелена икономика да се увенчае с  успех, има значение повишаването на осведомеността относно тези рискове. Фирмите от ЕС, които разбират тези рискове, са по -склонни да инвестират в действия в областта на климата. Изискванията на регулаторите и прозрачността, както и определянето на правилните стимули за бизнеса ще бъдат от ключово значение. Като Европейската банка за климата, ние финансираме климатични проекти по целия свят. Можем да ви уверим, че позеленяването се отплаща не само за околната среда, но и икономически, коментира още Феликс.

По-голямата част от фирмите не са наясно с предстоящите предизвикателства

„Тъй като реалностите на изменението на климата стават все по -очевидни, фирмите трябва да започнат да отчитат климатичните рискове“, казва Дебора Ревотелла, главен икономист на ЕИБ. Почти 60% от фирмите в ЕС възприемат физическите рискове, но рискът от прехода е по -малко разбран. По -голямата част от фирмите не са наясно с предстоящите предизвикателства и как да се адаптират към регулаторните промени, които ще засегнат техните вериги на доставки, продукти или репутация. Повишаването на осведомеността на фирмите за тези рискове ще бъде също толкова важно, колкото намаляването на несигурността относно регулаторните промени. Пакетът „Fit for 55” ще отвори пътя за ползотворна дискусия между страните от ЕС относно ясна регулаторна рамка, повишена осведоменост относно климата и проактивни публични и частни инвестиции.

Страните в Източна Европа правят най-малко инвестиции в климатични политики

Около 45% от фирмите в ЕС отчитат инвестиции за справяне с изменението на климата, в сравнение с 32% от фирмите в Съединените щати и 32% в Централна и Източна Европа 32%. На ниво държава разликите са още по -изразени: 62% от финландските фирми отчитат инвестиции в климатични политики и 58% от холандските и така са начело на инвестициите в областта на климата. Само 23% от кипърските, 19% от ирландските, 19% от българските и 18% от гръцките фирми правят този вид инвестиции.

Що се отнася до конкретни инвестиции в изменението на климата, натискът към енергийна ефективност продължава. Почти половината от фирмите в Европейския съюз са инвестирали в енергийна ефективност, като са нараснали с десет процентни пункта до 47% през 2020 г. Това е малко по -ниско от 50% от фирмите, инвестирали в енергийна ефективност в САЩ, които отбелязаха подобен скок от 2019 г. Фирмите в Западна и Северна Европа инвестират най -много (48%), следвани от Южна, Централна и Източна Европа, стоящи на около 40%. Потенциалът за икономия на енергия в Европа остава до голяма степен неизползван предвид енергийните и неенергийните ползи, които те носят, показва изследването.

Природните рискове са по-разбираеми за фирмите отколкото рисковете от прехода

Фирмите са изправени пред два основни типа рискове, свързани с климата: преки физически рискове и рискове от прехода, които произтичат от реакцията на обществото на изменението на климата. Физическите рискове са по-лесни за наблюдение и за фирмите да разберат, тъй като възникват от излагане на остри събития или хронична трансформация. Преходните рискове са по -малко изложени, тъй като зависят от ангажиментите за декарбонизация в световен мащаб.

Почти 60% от европейските фирми са уязвими от природните рискове, в сравнение с 50% в САЩ. Това относително по -високо възприемане на природните и физически рискове, особено в Южна Европа, може да се дължи на нарастващата заплаха от суша и пожари, ограничаване на производството на храни и потенциално нарушаване на туризма в района.

Несигурността относно регулирането и данъчното облагане и инвестиционните разходи са най-големите ограничения за инвестициите, свързани с климата в Европейския съюз, където най-често цитираната пречка е несигурността относно регулирането и данъчното облагане (43%), последвана от инвестиционните разходи (41%). Инвестиционните решения се забавят или се отменят, тъй като фирмите се опитват да получат пълната картина на очакваните ползи от разходите преди инвестиция. Ползите са много повече, но понякога трудно измерими за бизнеса.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща