WoodMachenzie: Слънчевите мощности в Европа през 2024 г. ще се удвоят и ще надхвърлят 250 ГВт

За този период около 170 ГВт от газовите, въглищните и атомните електроцентрали ще бъдат изведени от европейския пазар

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
694
article picture alt description

Консултантската компания Wood Mackenzie публикува прогнозата си за развитие на  слънчевата енергетика в Европа до 2024 година – Europe Solar PV Market Outlook 2019. Най-общият извод от доклада е: Европа преживява нов бум на слънчевата енергетика. Годишният ръст на мощностите от слънчева енергетика м Европа през следващите три години ще е от порядъка на 20 ГВт, което е около два пъти над нивото за последните години, става ясно от данните на експертита. Това е поредният доклад, който прогнозира увеличение на мощностите от слънчева енергия.

Германия ще остане най-големият пазар за слънчев енергия в Европа, като прогнозата е за инсталирани  мощности от порядъка на 21 ГВт за периода от 2019 г. до 2024 г. или средно по 3,5 ГВт годишно. Очакванията са на второ място да се нареди Испания където прогнозата е за инсталиране на почти 20 ГВт и то основно големи промишлени мощности, следвана от Франция със 17 ГВт. След това се нареждат Нидерландия с 13 ГВт, и Италия с 11,6 ГВт.

Инсталираните фотоволтаични мощности в периода до 2024 г. почти ще се удвои и ще надхвърля 250 МВт.

Според данните от 2018 г. слънчевата енергетика е произвела около 4 % от европейската електроенергия. Според данните, очакванията са през 2024 г. това производство да нарасне до 7 – 8 процента. Според старши анализатора на Wood Mackenzie Power & Renewables през 2040 г. дела на слънчевата енергетика при производството на електроенергия в Европа ще достигне 13 %.. За този период около 170 ГВт от газовите, въглищните и атомните електроцентрали ще бъдат изведени от европейския пазар.

През следващите пет години анализаторите очакват също така и спад на държавната подкрепа за слънчевата енергетика. „Инвеститорите вече намират нови възможности за излизане на пазара, такива като споразумения за покупка на чиста електроенергия. Повечето инвеститори ще залагат на увеличение на цените на едро, въпреки че „ценовият канибализъм ще се превърне в проблем, който ще нараства, тъй като възобновяемите енергийни източници стават все по-популярни и бързо разпространяващи се.  При развитието на европейския електроенергиен пазар вече се вижда, че цената на електроенергията може да падне под 30 евро за мегаватчас и дори да се понижи до нула, ако дела на възобновяемите източници на енергия надхвърля 50 процента“.

Освен големите системи, пазарът за частни системи за собствено потребление също ще расте бързо. Техният дял се очаква да достигне 40 процента от очакваното разширение на фотоволтаичните мощности през следващите години. В този сегмент се прогнозира и комбиниране на слънчевите инсталации със системите за съхранение на електроенергия.

Само преди месец и половина Solar Power Europe прогнозира много добри перспективи за развитието на слънчевата енергетика за европейския континент за периода от 2019 г. до  2023 г.  От разгледани детайлно 12 страни, неясен остава пазарът като развитие само за Русия и Великобритания, неприятен за Турция. Германия все още остава сред лидерите по развитие на сектора – увеличение до 52 ГВт  през 2021 г. Следвани от Испания и Нидерландия, които срещат висока политическа подкрепа. Предполага се, че търсенето ще е много силно до 2023 г. Повече подробности се очаква да бъдат предложени в прогнозата на Solar Power, която ще бъде публикувана през есента.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща