Handelsblatt: ЕС обеща на Тръмп да купува повече втечнен газ от САЩ, но сделката е в опасност

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1245
article picture alt description

Автор: Mathias Brüggmann

 

До 2023 година Европейският съюз смята да удвои вноса на втечнен газ от САЩ. Но Русия и Саудитска Арабия може да пресекат този план. Опасността идва от две противоположни страни и при това от държави, някога заклети врагове – Русия и Саудитска Арабия. ЕС увери САЩ, че до 2023 година ще удвои вноса на американски втечнен газ и ще го увеличи до 8 млрд. куб м газ годишно. Но Москва и Рияд също искат да станат активни участници в този процес.


Руският газов концерн „Новатек“ през февруари тази година за пръв път стана най-големият вносител на втечнен природен газ за Европа. Този олигархичен концерн има и по-големи проекти в областта на газопроводите.

Русия вече е най-големият доставчик на газ в Европа  - засега само по тръбопроводи. Контролираният от Кремъл газов гигант „Газпром“ сега строи заедно с европейските партньори балтийският газопровод „Северен поток 2“ , предизвикващ остра полемика.

Сега руските концерни започнаха настъпление на непривичен за тях фронт: „Новатек“ и „Газпром“ усилено развиват мощностите си в областта на втечнения природен газ (ВПГ) и при това имат огромни преимущества в сравнение със САЩ.

Информационната агенция Bloomberg съобщава, че разходите за добив на една Британска термална единици (British Thermal Unit или BTU) , чрез която САЩ измерват втечнения газ, съставлява там 2,60 долара, докато руският газов концерн изразходва за това общо 0,10 долара. Причината е в това, че ВПГ трябва да се охлажда до температура от минус 160 градуса по Целзий. А при Полярния кръг енергийните разходи за това са значително по-ниски от тези, като в САЩ, например.
Европейският комисар по енергетиката Miguel Arias Canete е уверил американският си колегата  Rick Perry по време на неотдавнашна среща в Брюксел, че Европа ще удвои втечнения газ от САЩ, „ако цената за него бъде конкурентоспособна“. Както бе казано по-късно, в такъв случай, американският ВПГ „ще утвърди стратегическата си роля при газоснабдяването на Европа“.

Това уверение може да се разглежда като своего рода компромис: повишавайки вноса на газ от САЩ, ЕС ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп, който заплашва да въведе санкции за автомобилите, ако търговският дефицит между САЩ и Европа не спадне значително. Досега само Полша и балтийските страни, от политически съображения имат твърди договори за американски ВПГ.

Русия не само започна настъпление на европейския пазар на ВПГ. „Новатек“ пусна на Северния полярен кръг три производствени линии от комплекса „Ямал СПГ“ с мощност от 17,5 млн. тона годишно. Концернът принадлежи на олигарсите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко. Последният се смята за близък приятел на Владимир Путин. Френската енергийна компания Total и китайската национална нефтогазова корпорация CNPC притежават по 20 %всяка от производствения комплекс, а китайският държавен Фонд Пътят на коприната държи още 9,9 %.

Втечнен газ от Заполярието

„Новатек“ строи също така и „Ямал СПГ – 2“, втори комплекс за производство на втечнен газ. Планира се и трети. Благодарение на това „Новатек“ през 2030 г. ще достигне производствена мощност от 70 млн. тона годишно. Катар, който е вторият по мащаб доставчик на втечнен природен газ експортира сега почти 82 млн. тона ВПГ годишно и смята да увеличи производството през 2024 г. до 110 млн. тона годишно. Основният акционер на „Новатек“, състоянието, на който списание Forbes оценява на 24 млрд. долара и който се смята за най-богатият руснак смята да увеличи мощностите на своя концерн до 140 млн. тона годишно.

„Новатек“ заяви през първото тримесечие за увеличение на оборота си с 666% - до 5,8 млрд. долара в сравнение с първите три месеца на 2018 г., а също за огромен ръст на печалбата от 725 %. Причина за това е първо силното увеличение на експорта, второ – отчуждаването на акции в полза на френските и китайски концерни.

Освен новият играч „Новатек“, и „Газпром“ се движи успешно по проекта за ВПГ. Задено с британско-нидерландската компания Shell  тази кремълска компания осъществява в Далечния Изток LNG-проектът „Сахалин-2“, с мощност от 10 млн. тона втечнен газ годишно. А на Балтика се строи заводът „Балтийский СПГ“ на пристанището Уст-Луга в близост до родния град на Путин Санкт Петербург. Въпреки че Shell излезе от проекта „Балтиский СПГ“, заради заплахата от американските санкции, „Газпром“ е решен да дострои завода и сам.

Освен „Газпром“ и „Новатек“, една компания от Саудитска Арабия също смята да заяви участието си на пазара на ВПГ - Saudi Aramco  Когато „Новатек“ през декември 2017 г. пристъпи към зареждането на първия танкер за втечнен природен газ, наречен на името на загиналия в авиокатастрофата в Москва шеф на Total Christophe de Margerie, то на церемонията присъстваше не само президентът на Русия Владимир Путин, но и министъра на петрола на Саудитска Арабия Khalid Al-Falih.

Най-големият производител на петрол също залага на газа

Работата е в това, че и Саудитска Арабия, която е най-големият експортьор на петрол в света в последно време залага на експорт на ВПГ. Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco. Amin Nasser смята да вложи в газовия сектор почти 150 млрд. долара и през следващите десет години да увеличи производството на газ петнадесет пъти.

В същото време този най-печеливш в света концерн, чийто чист доход през миналата година възлиза на 111,1 млрд. долара също като САЩ залага на шистовият газ, при добивът на който чрез впръскване на химикали и огромно количество вода в шистовите породи.

Saudi Aramco вече започна да продава ВПГ: вярно, е засега това е натоварен на танкери газ, добит в други страни. Но в бъдеще Саудитска Арабия смята да експортира и собствен газ – чрез газопроводи и втечнен. Както казват, Aramco иска да стане „един от основните играчи“ на газовият пазар. Това трябва де се подпомогне и от участието й в задгранични LNG-проекти. Според вътрешна информация, компанията проучва възможност за участие в терминала „СПГ.2“ на компанията „Новатек“.

Заради плановете на Русия и Саудитска Арабия, Европа попада в деликатно положение: двете енергийни супердържави предлагат газ значително по-евтино от САЩ и могат да пресекат плановете на ЕС да удвои вносът на ВПГ от Америка.

По думите на мениджъра на Shell Stuart Bradfort , позицията на Русия  достатъчно силна, за да може да понесе североамериканските проекти. И в Арктика с танкерите ледоразбивачи и в Балтийския регион или на Сахалин, Русия може и на европейския и на азиатския пазар да е в конкуренция с американските компании, търгуващи ВПГ.

И сега Русия е най-големият световен експортьор на газ и номер две при експорта на суров петрол. Но дела на страната на световния пазар за втечнен природен газ засега е само 8 %, докато Qatar Petroleum държи 24 %. Но както заяви Путин, „ще заемем това място, което заслужаваме“ Русия може да се издигне на световния пазар на ВПГ до трето място, в това е убеден Карен Костянин от Bank of America в Москва.

САЩ имат силни съюзници и ....важен коз

САЩ в областта на експорта на ВПГ има силни партньори. Aramco, освен активността си по отношение на „Новатек“ се опитва заедно с норвежкия енергиен концерн Equinor да инвестира в LNG-проекти в САЩ. А с Qatar Petroleum, Exxon-Mobil осъществява мегапроект в областта на ВПГ на крайбрежието на Тексас на стойност 10 млрд. долара. Катарците, притежаващи в проекта дял от 70 % имат най-голям опит във високотехнологичният бизнес с ВПГ.

В съревнованието с Русия, САЩ имат още един коз: заради заплахата от санкции, Shell вече излезе от балтийският проект за ВПГ на „Газпром“. Немските и другите компании са предпазливи, виждайки какви санкции заплашват участниците в проекта „Северен поток 2“, като например дъщерната компания на BASF – Wintershall, а и Uniper. Законът за санкциите срещу компаниите, участващи в проекта „ще е готов в близко бъдеще“. Това заяви американският министър на енергетиката Рик Пери във вторник по време на посещение в Киев.

САЩ вече вкараха в списъкът си със санкции „Новатек“, което затруднява такива концерни като Total за участие в неговите проекти. Саудитците това също ги кара да се замислят. Остават само китайците, които си уреждат сами сметките с Вашингтон.

По данни на руското министерство на енергетиката, Русия е добила през миналата година 725,17 млрд. куб м природен газ. Тук тя е изпреварена само от САЩ, които според данните на енергийната информационна агенция на страната, производството е било от 861,5 млрд. куб м газ.

 

 

 

https://www.handelsblatt.com/politik/international/abwendung-von-strafzoellen-die-eu-hat-trump-hoehere-us-fluessiggasimporte-zugesagt-doch-der-deal-ist-in-gefahr/24367958.html?ticket=ST-2871217-NrCZ1cJy61lImGMyO0Q6-ap4

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща