Handelsblatt: “Газпром“ измества американския LNG от Европа

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1145
article picture alt description

Andre Ballin

 

На годишното събрание на акционерите на руския енергиен гигант „Газпром“ през тази седмица можеха да се видят много доволни лица. Причина за това беше нечуваната щедрост на ръководството на концерна при определянето на стойността на дивидентите. „Газпром“ ще заплати на над половин милион акционери по 0,24 евро за акция, което е не по-малко от 27 % от печалбата. В бъдеще дивидентите може да нараснат още повече. Ръководството определи като цел  50 %.

Председателят на концерна Алексей Милер с удовлетворение констатира, че през 2018 г. е постигнат „финансов рекорд“ и увери, че през следващата година печалбата ще нарасне още повече. За да се случи това в действителност акционерите се надяват, че „Газпром“ няма да започва нови скъпи проекти, а вече построените и строящите се газопроводи (“Силата на Сибир“ или „Северен поток 2“) ще заработят скоро на пълна мощност.

Въпреки че през първото полугодие експорта на газ не стигна миналогодишното ниво, „Газпром“ има възможност да навакса пропуснатото. Нивото на добив в настоящия момент надхвърля миналогодишния с 2,3 %. Намаляването на експорта е общо 5,9 % (93,5 млрд.куб м) и не може да се каже, че е драматично. Миналата зима се оказа достатъчно топла и Европа изразходва не толкова много газ. Но сега европейците усилено нагнетяван газ в празните газохранилища и в близко бъдеще балансът на „Газпром“ може да се подобри.


Тази тенденция разбира се кара ръководството на компанията да е оптимистично. Затова Милер през миналата седмица повиши прогнозата за експорта през тази година от 198,6 до 201 млрд. куб м. Това е вече втора корекция на прогнозата и тя значително нахвърля и без това доброто ниво от миналата година.

Трябва да се отбележи,, че „секрет на успеха“ е именно ниската цена на газа. Но нидерландската виртуална газова борса TTF (Title Transfer Facility) горивото се търгува на десетгодишен минимум. Фючърсите за 1000 „кубика“ струват под 110 евро. При това анализаторите на пазара очакват през юли и по-нататъшно понижение. Според анкета на норвежкия портал Montel, специализиран в енергийния пазар по отношение на производството на електроенергия цената за МВтч в такъв случай ще се понижи от 10,51 до 9,50 евро.

До значителния спад на цените доведоха в частност големите доставки на американски LNG. “Войната“, обявена от президента Доналд Тръмп срещу „Северен поток 2“ дава резултат. Противопоставянето на строителството на новия газопровод по дъното на Балтийско море е тясно свързано с икономически интереси, подчерта през миналата седмица по време на презентацията на индекса на деловия климат председателят  на австрийския концерн OMV Райнер Зеле, който оглавява  и  Немската външнотърговска палата в Москва. В САЩ през последните години рязко се увеличи производството на втечнен газ и американците търсят нови пазари за суровината, в това число и в Европа.

Тръбопроводният газ vs LNG

През тази пролет буквално множество танкери с LNG пристигнаха на европейските терминали. През март броят им бе 77, през април и изобщо – 79. Европейският пазар се оказа в буквален смисъл „залят“ от газ. Но сега производителите на LNG заради ниските цени на горивото едновременно се оказаха под натиск – разходите за производство и транспортиране на втечнен газ вече надвишават печалбите от продажбите.

При тази ситуация производителите на LNG биха могли напълно да се преориентират към азиатския пазар, но и там маржът ще е твърде скромен предвид излишъка от предложения. Много оператори търпят загуби, а ако понижението на цените продължи, те за заплашени да се разорят.

За „Газпром“ спадът на цените е най-малкия проблем. Газопроводите вече са построени,  а трасетата им от Русия не само са по-кратки от пътя през Атлантика, но е и по-евтино, отколкото транспортирането на горивото с кораби. Освен това няма нужда от сложната процедура по регазификация на LNG. Така че за руснаците това е важно предимство.

Въпреки че ценовата борба през настоящата година намали леко печалбите, „Газпром“ завоюва допълнителен дял на европейския пазар. Още през 2018 г. руският монополист достигна рекордни показатели. Увеличавайки своя дял от 34,7 до 36,7 %, „Газпром“, независимо от многогодишните спорове с Украйна по повод газовия транзит още повече засили позициите си в Европа.

През 2019 г. тази тенденция може да продължи. С идването на зимата, цените на газа отново ще започнат да растат.

 

https://www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/fluessiges-erdgas-gazprom-verdraengt-us-lng-aus-europa/24521568.html?ticket=ST-3556088-dTVjxZnn0S2rwr2gYo1m-ap4

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща