Александър Сипек: Не всичко е инвестиции, но без идея как ще се развива мрежата ще е трудно

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
3195
article picture alt description

Не всичко е инвестиции. За мен е важно да има ясна визия, мотивация. Това коментира пред журналисти новият регионален мениджър и председател на съвета на директорите на EVN България Александър Сипек. В същото време той бе категоричен, че без национална визия как ще се развива разпределителната мрежа ще е трудно. През 2022 година дружеството ще достигне прага на инвестиции от порядъка на 2 млрд. лева, повечето от които са инвестирани в мрежата, но също и в топлофикационното дружество.

Две трети от производството на възобновяеми енергийни източници е разположено на територията на EVN. По този повод Сипек коментира: “Ние вече сме в енергийния преход”

Новата цел – клиентите

Докато преди намалявахме технологичните разходи, аварийността по мрежата сега вече имаме допълнителни приоритети. Новата цел е да продължим да постигаме удовлетвореност на клиентите, обясни Сипек. В тази връзка по думите на новия регионален мениджър дружеството ще се съсредоточи върху максимално намаляване на прекъсванията по мрежата. Инвестиционната програма е планирана така, че клиентите да  не усещат дори планираните прекъсвания. Компанията работи и по подобряване на дигитализацията,  IT системите да работят така, че потребителите да могат да се свързват без затруднения, без да чакат, а проблемите да бъдат отстранявани своевременно. Александър Сипек посочи и в каква посока ще се развива дружеството Александър Сипек като съпостави състоянието на мрежата в Австрия и България.

В страната ни EVN Електроснабдяване обслужва мрежа от 60 хил. километра, от която 70 % е въздушна, а 30 % вкопана (под земята). В Австрия 80 % от кабелите са под земята, а мрежата по въздух е само 20 %. „Това ясно доказва накъде трябва да вървим“, каза Сипек.

Соларни инсталации в безлюдни селища източват инвестиции

Малките соларни инсталации, изградени върху покриви на къщи, в които не живее никой и в слабо населени места са тревогата на дружеството. Причината е, че EVN на практика е принуждавано да развива електроразпределителната мрежа не там, където трябва.
От миналата година една от основните теми, с които се занимаваме са соларните системи. От това, което виждаме е, че производителите искат да представят една гледна точка и тя е само по отношение на присъединяването. Тоест, че електроразпределителните дружества им пречат за присъединяването, каза Сипет. По думите му, първо трябва да се разграничи каква е инвестицията – в големи паркове или в малки системи.

Законодателят например казва, че покривните фотоволтаични инсталации трябва да се ползват на място, припомни той. Практиката в България обаче е друга, стана ясно от обяснението на регионалния мениджър на дружеството.

Според наблюдението на EVN в почти обезлюдени села (Сливенско и Ямболско например) се купуват къщи и на тях се появяват фотоволтаични инсталации, а в къщите не живее никой, тоест няма потребители. Така в даден момент се появява необходимостта от пренос на електроенергия, а тъй като няма капацитет, дружеството се задължава да извърши присъединяване на малките фотоволтаици и инвестиции в мрежата. „Така излиза, че се подкрепя обаче инвестиция на определени хора, а не в полза на дадена общност“, констатира Сипек.

В тази връзка от EVN са изготвили и статистика. Според нея от 1 октомври 2018 г. до 1 януари 2021 г. на територията на дружеството са регистрирани 405 малки фотоволтаични централи до 30 кВт, които се водят „покривни“. Общото производство от тях е 15 млн. кВтч. Би било логично, ако те са за собствена консумация, но само 1,3 процента от този обем се потребява на място.

Имаме десетки писма от регулатора за присъединяване, каза Сипек, като посочи, че собствениците на централи излизат с различни аргументи – от това дали даден обект е срада, дали е в регулирана или не зона, а регулаторът винаги ги задължава с присъединяване. Според него проблемът е, че така дружеството се задължава да инвестира не в мрежи, които се нуждаят от развитие. По този повод от дружеството са подготвили писмо, в което се позовават на възможностите за капацитет на мрежата.

От думите на регионалния мениджър обаче стана ясно, че тези малки централи, които ползват преференциални цени на практика се оказват в тежест на задължената да изкупува такъв ток НЕК, въпреки че тази тема не се коментира от дружеството.

Затова пък от дружеството припомниха, че в Европа вече не може да се получи субсидирана цена за покривни фотоволтаични инсталации, ако няма изградени системи за съхранение на енергия.

Несигурността за разпределителната мрежа

Най-голямата несигурност за EVN, включително и във връзка с изброените досега проблеми остава бъдещото развитие на електроразпределителната мрежа в България. „Важно е да знаем като направим дадена инвестиция какво ще постигнем с нея. Нещото, което ми липсва при разговорите с регулатора е къде сме и къде отиваме“, отбеляза регионалният мениджър на дружеството.  Сипек не пропусна да отбележи, че съоръженията, които EVN купува от производители като Siemens или АББ са на едни и същи цени като западните компании.

Искаме да знаем какво да правим с инвестиция в съоръжение, което може би няма влезе веднага в експлоатация, а след година, или повече, каза той. По думите му без концепция, без национална идея за разпределителната мрежа това ще е трудно. „Много е важно да знаем къде искаме да бъдем след 5 – 6 години“, каза той, като в същото време уточни, че в България компанията вече работи по проект за разширяване на мрежовия капацитет и това как ще изглежда той след 10 години. Средногодишно EVN инвестира по 100 млн. лева в развитието на мрежата и със сигурност тази сума ще се увеличава, стана ясно още от думите на регионалния мениджър на дружеството.  

Пътна карта за битовата либерализация

Засега няма затруднение по отношение на излизането на небитовите потребители на свободния пазар на ток. От излезлите на пазара 100 хиляди небитови потребители 23 % имат договор с търговец. Анализ на EVN показва, че 50 % обаче от тези 100 хиляди потребители са с изключително ниска консумация – под 2 хил. и 500 кВтч годишно, т.е. дори под тази на битовите потребители. От дружеството обаче са категорични, че нямат нищо против те да останат техни клиенти, ако не могат да сключат договори с търговец.

EVN обаче настоява, предвид предстоящата либерализация на битовите потребители да бъде изготвена пътна карта с ясни срокове и мерки как ще се случва този процес.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща