Иновациите: Пътят на ЦИЕ към глобалната конкурентоспособност

Иновациите играят ключова роля в преминаването към зелен и устойчив модел на развитие

Икономика / Зелен преход
3E news
4277
article picture alt description

Източник: iStock by Getty Images.

Божидара Живкова, Дир.бг

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е регион, който претърпява значителни промени през последното десетилетие. Той се очертава като динамичен център, в който иновациите играят ключова роля за трансформацията към зелен и устойчив модел за развитие и създаване на конкурентна икономика.

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа - Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >> 

ЦИЕ се превръща в център на индустриалната революция 4.0 и регионът активно интегрира нови технологии като интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект (AI), блокчейн и роботика в различни сфери на икономиката. Компаниите в региона внедряват иновативни решения за автоматизация на производството, оптимизация на операциите и подобряване на конкурентоспособността.

Иновации в страните от ЦИЕ

Стартъп екосистемата също нарасна много бързо през последните години. Редица инвестиционни фондове и акселератори инвестират в развитието на новаторски идеи и проекти. Градове като София, Будапеща, Варшава и Прага са се утвърдили като центрове за иновации и нови технологии, благодарение на своите таланти в софтуерното инженерство.

Регионът привлича и редица международни корпорации, които откриват центрове за изследвания и развойна дейност. Те също допринасят за трансфера на знания и технологии.

Всяка една от държавите в Централна и Източна Европа се е насочила към различни иновации, които утвърждават ролята на региона като важен играч в глобалната икономика. Полша е лидер в развитието на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Страната инвестира в създаването на нови производствени линии и технологии за производство на високоефективни фотоволтаични модули.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

Чехия е дом на някои от водещите компании в областта на роботиката и изкуствения интелект (AI), а Унгария се превръща в един от водещите производители на автомобили в ЦИЕ. Някои от най-големите световни автомобилни гиганти имат производствени заводи в страната.

България е една от най-атрактивните дестинации в региона на ЦИЕ за развитие на информационните технологии. Страната разполага с разнообразен и иновативен IT сектор, предлагащ разработка на софтуер, цифрови услуги и изкуствен интелект. България е предпочитано място и за откриване на развойни центрове и изследователски лаборатории.

Инвестиции в наука и образование

Инвестициите в наука и нови технологии са изключително важни, за да може регионът да смекчи нежеланите последици от климатичната криза и да достигне целите си за нетни нулеви емисии. Тези планове изискват от компаниите от всички сектори да намалят или премахнат своите емисии, а това може да се случи само чрез внедряване на нови технологии, създаване на нови бизнес модели, промяна в начина на работа на компаниите и не на последно място, промяна в начина на мислене.

Иновациите в зеления преход не се ограничават само до технологичните аспекти. Образованието и повишаването на обществената осведоменост също играят важна роля. Иновативни образователни програми и кампании за повишаване на екологичната осведоменост са от съществено значение за промяната на поведението и стимулирането на устойчив начин на живот.

Зеленият преход има за цел да помогне за намаляването на негативните екологични въздействия, но също така и да създаде възможности за икономически растеж, иновации и създаване на нови работни места. Чрез постоянния напредък в науката, технологиите и обществената осведоменост, можем да създадем свят, в който икономическият растеж е съвместим с опазването на природните ресурси и зачитането на екосистемите на нашата планета.

__________________________________________________________________________________________________

Срещата на върха "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" ще се проведе от 26 до 28 юни. От конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Енергео, Аурубис България, АЕЦ Козлодуй, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, Българска банка за развитие, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Главболгарстрой, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Зелен преход:

Предишна
Следваща