Може ли развитието на изкуствения интелект да провали енергийния преход?

Икономика / Зелен преход , Индустрия на фокус
Георги Велев
4326
article picture alt description

Източник: iStock by Getty Images.

Изкуственият интелект се оформя като най-горещата тема за тази година. Анализаторите прогнозират как това ще бъде от полза за почти всяка индустрия, а разработчиците са нетърпеливи да го изпробват навсякъде, където могат. Но има един потенциално огромен проблем с ИИ: неговите изисквания и консумация на енергия и суровини.

Енергийният проблем се появи миналата година, когато един учен правеше изчисления за това колко електричество биха изисквали центровете за данни, хостващи хардуер на ИИ. Започнаха да идват предупреждения, че използването на изкуствен интелект ще обърне прехода от изкопаеми горива към вятър и слънце, тъй като центровете за данни изискват надеждно, непрекъснато снабдяване с електричество. Засега това идва само от въглеводороди и ядрена енергия.

Но консумацията на енергия е само един аспект от проблема с изкуствения интелект, пред който изглежда е изправен енергийният преход. Другият може да е много по-сериозен: суровините.

Още по темата

„Само за да отговорим на растежа на търсенето преди AI, имаме нужда от много мед“, каза енергийният съветник на Белия дом Амос Хохщайн на скорошно събитие, обсъждайки перспективите за критично търсене на минерали. „С навлизането на растеж в AI ще имаме нужда от значително количество генериране и пренос на енергия, което ще изисква още повече суровини“, добави Хохщайн, цитиран от Politico.

Проблемът е, че вятърните и слънчеви инсталации също се нуждаят от много мед, защото изискват много кабели. Когато добавите електрическите коли, бъдещето изглежда изключително светло за миньорите на мед и също толкова мрачно за всеки, който се нуждае от този ценен метал.

Инвестиционната изследователска компания Oregon Group миналия месец публикува доклад, предвиждащ 10-годишен суперцикъл в критичните минерали. Този суперцикъл обаче нямаше да бъде движен от прехода. Прогнозира се да бъде управляван от изкуствения интелект.

„Пазарът на [центрове за данни] се движи много по-бързо, отколкото веригите за доставки, които исторически са поддържали много физически концентриран бизнес... Това е спринт. Това е спринт, който изисква целия капитал на света“, смята съосновател на CoreWave, който бе цитиран в доклада, предоставяйки добро обобщение на ситуацията.

Индустрията на информационните технологии планира да похарчи стотици милиарди долари за изкуствен интелект, което означава нови центрове за данни и нови електрически мрежи. С това тази нова индустрия автоматично се превърна в конкурент за разработчиците на преходни технологии - защото всички те се нуждаят от едни и същи материали.

Медта е добър пример. Не е рядкост, не е скъпо, но както еволюцията на ИИ, така и преходът се нуждаят от големи количества от него – и няма нови мини, които да се отварят със скоростта, която трябва да бъдат създадени, за да поддържат предстоящото нарастване на търсенето.

Предупрежденията за недостиг на мед станаха част от новинарския пейзаж през последните няколко години и въпреки това минната индустрия е изключително бавна в правенето на каквото и да било по въпроса, вероятно защото прогнозите за възходящото търсене не винаги са се оправдавали, особено при електромобилите. Така че миньорите изчакват времето си, докато силното търсене не започне да показва признаци на реално възникване.

„Можете цинично да кажете, че директорите на минния добив просто някак търсят следващата история, която да подкрепи типичния разказ, който е: „Търсенето ще се увеличи по-бързо от предлагането и ние виждаме структурните дефицити“,“ обясни Крис Бери, консултант по веригата за доставки на батерии, каза пред Politico.

И все пак това не води до нови медни мини, но води и до големи планове за снабдяване с необходимите критични минерали. В речта си на глобалната конференция на Milken Institute тази седмица, Хохщайн призова миньорите да отидат към по-рискови юрисдикции и да пренебрегнат риска, за да осигурят нужните ресурси и да предизвикат господството на Китай в тази посока.

„Всички можем да живеем в столиците и градовете по света и да кажем: „Не искам да правя бизнес там“. Но това, което всъщност казвате, е, че няма да имаме енергиен преход“, категоричен бе Хохщайн, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това е съмнително дали миньорите ще отговорят на това, което всъщност е предизвикателство за пренасочване на приоритетите, поставяйки прехода над неща като сигурност и предсказуемост. Освен това миньорите изглежда осъзнават факта, че доминирането на Китай в критичните минерали е резултат от десетилетия работа - и този вид работа не може да бъде възпроизведена за 24 месеца.

Ситуацията не изглежда добре – AI и преходът се борят за един набор от ресурси. Но има смисъл от тези вложения, въпреки че не е най-търсеният вариант от минните дружества, за която шампионите по прехода обичат да говорят. Масовото нарастване на търсенето на различни метали и минерали, идващо от проекти в прехода, по същество не успя да се материализира досега. Цените на лития падат. Медта също върви надолу. Същото е и с търсенето на електромобили. Тоест миньорите са оправдани в своя подход на изчакване и знаят добре своя подход, коментира Oilprice.com.

И все пак, за разлика от прехода, изкуственият интелект изглежда готов да разгърне потенциала. Зад него се натрупва доста инерция и всичко, от което всеки се нуждае, са метали, минерали, пластмаса и електричество. Тогава ИИ ще се превърне в истински проблем за прехода.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Зелен преход:

Предишна
Следваща