Нов модерен град в покрайнините на София: Директорът на "Линднер Груп" Хелмут Ланг пред Dir.bg и 3eNews

В "Лозен кампус" ще се изгради международно училище с 600 деца и всички видове образователни дейности - от спортни до културни

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
1861
article picture alt description

Източник: 3eNews, архив.

Възможно ли е да има модерно училище, високотехнологичен парк и огромен затворен жилищен комплекс на село? Краткият отговор е да. Повечето столичани вече са забелязали китния жилищен квартал, който се появи между софийските села Герман и Лозен. Освен къщичките вече там ще се обособи ново модерно училище, което да предлага четмо и писмо на малки и големи. Освен образователната инфраструктура целият регион ще се подобри допълнително и с изграждането на високотехнологичен парк с офис сгради и ритейл центрове. Но това изглежда е началото на новия привлекателен хъб край столицата.

На 10 октомври 2023 г. в Резиденшъл Парк Лозен на специална церемония бе поставено началото на нова мащабна инвестиция на немската Група "Линднер" в България. По този повод разговаряме с изпълнителния директор на компанията инвеститор Хелмут Ланг.

- Г-н Ланг, разкажете ни малко повече за вашите проекти тук, край софийското с. Лозен. Как точно очаквате това модерно училище, което планирате, да допълни в цялост вашия проект за образователна среда и като цяло за "Кампус Лозен парк"?

- Освен училището тук планираме да има цял кампус. Именно "Лозен кампус" ще бъде важен фактор в общото пространство, защото тук ще се съдържат всички видове образователни дейности. Ще има спортни съоръжения заедно с културни такива и заради това мястото ще бъде много важен хъб за нашия нов парк. Училището се очаква да приеме около 600 ученика, след като бъде завършено. Ще бъде доста голямо училище. Към него ще има и детска градина за най-малките ученици, ако искате да го наречете така. Това ще бъде допълнено от спортните съоръжения, които ще се изградят тук. Те ще могат да се използват и от всички останали хора наоколо. Така целим тук да създадем една уникална концепция с образователни елементи.

- След завършения вече жилищен квартал тук, сега планирате и училище. А след това и допълнителни инвестиции. Бихте ли ни разказали за вашите вложения конкретно за това иновативно училище?

- Очакваме в новото учебно заведение да инвестираме около 7-8 млн. евро, като то ще бъде управлявано от Uwekind International School. Концепцията е за международно училище и очакваме тук да има ученици от много страни. Идеята ни е да имаме малки класове, а не да има много на брой ученици в една паралелка, както се прави в други училища. Тук ще има 15 до 20 ученика, а това е важно. Така учителите ще могат да имат директна комуникация с децата. И това е най-голямата разлика между нашето училище и останалите, освен частта с международните ученици.

- Спортни съоръжения и културни мероприятия едва на няколко километра от центъра на София, в полите на планината край селата Лозен и Герман. Това звучи като голяма инвестиция. Може би отдавна планирате тези проекти?

- Реално за проекта започнахме да мислим преди около 20 години. Честно казано, закупихме това място и тогава не знаехме какво да правим с него, защото в този момент все още изграждахме нашия бизнес парк в Младост, заедно с Residential Park. Не искахме да правим прекалено много неща едновременно. И само закупихме мястото. За нас беше ясно, че това е прекрасен обект - има разстояние до града, но е и достатъчно близо. А сега имаме и инфраструктурата. Затова положихме основните и преди 6-7 г. вече преценихме, че имаме времето и ресурсите да започнем да развиваме тези проекти тук. Идеята за парка много бързо се разви, имахме опита от другия Residential Park, заедно с бизнес парка. И това разширение виждаме, че ще бъде перфектна комбинация с другите ни обекти.

- А как виждате това място, 20 години от сега напред?

- След 20 г. виждам мястото като жива общност, виждам го като град, в покрайнините на града. Място, което да го виждаш и да го усещаш. Това е основната идея. Ако живееш тук, и желаеш, може да имаш всичко наоколо. И не само да имаш всичко необходимо, но и то да отговаря на високи стандарти за живот. Може би най-високите, които можеш да намериш в града. Локацията е чудесна и вярвам, че тук ще живеят приятни хора. Ще имаме цялостна общност със своя индивидуален живот.

Само на минути от планина. В края на проекта тук вече ще има 600 къщи, и ще имаме голяма общност. Вероятно около 2000 души ще живеят тук или ще ползват някоя от услугите. Други 1500 вероятно ще идват тук, за да използват офис пространствата И вярвам, че този проект ще бъде реализиран.

- Разкажете малко вече за Lozen Tech Park. Вече имате богат опит с Бизнес парк в Младост. Тук очакваме да видим иновативен тех парк, не в София, а около столицата. Какво още трябва да знаем за идеята ви?

Този проект няма да бъде само офис площи. В момента го наричаме Lozen Tech Park, но може да обмислим и друго име. Концепцията ни е тук да привлечем стартъп компании, хора с идеи. Защо не на по-късен етап дори ние да инвестираме в подобни стартъпи, ако са съвместими с нашата идея за развитие. В Германия имаме отделно подразделение на дружеството ни, което търси инвестиции именно в стартъп компании, които са близки до нашия строителен бизнес. Заради това е възможно да потърсим подобни компании и тук. Също така целим в този тех парк да има и научно-развойна дейност, отново свързана със строителния бизнес. Разбира се, добре дошли са и други дружества, работещи в сферата на R&D.

Концепцията ни е тези хора да могат да бъдат взаимосвързани. Да ги съберем заедно. А не например експертът от автомобилната индустрия, занимаващ се с научно-развойна дейност, да бъде само в офиса си. А в друг офис да стои IT специалистът на компанията и да не прави нищо друго. Целта ни е тези хора да си говорят, да си сътрудничат. И заради това имаме големи общи пространства и паркове тук. Подобни на тези на гиганта Google, но там разбира се мащабите са други.

И така, заедно със спортните съоръжения, културните мероприятия и образователната среда, хората могат да доведат децата и семействата си тук. Така ще имаме интегрирана концепция за всичко наоколо, съчетана от различни икономически дейности, всички събрани около Lozen Tech Park.

- А как виждате модерните решения при вас, съчетани с Европейската зелена сделка?

- В момента цялата група на Lindner е запозната с принципите и идеите на Европейската зелена сделка. Това изисква много работа, впрочем. На практика фирмите ще получават финансиране при ниски лихви само ако изпълняват изискванията на зеления преход. А щом говорим за пари, то целта вече не е само да имаме зелени идеи и намерения. Заради това първо разглеждаме въпросите на ниво група на Lindner, защото виждаме колко може да бъде напрегнато. Но това е и връх на конкурентоспособността. Защото направеното до момента по отношение на опазване на околната среда и зелените въпроси е много. И заради това за нас е лесно да покриваме тези стандарти, които други дружества не могат. А тази добра конкурентна позиция я въвеждаме и тук край с. Лозен. Първо бе на ниво група, а сега вече се отнася и за международните дружества на Lindner.

Тези процеси са доста комплексни: така например сградите, които създаваме, ги строим по устойчив зелен начин. Сградите и къщите имат специални системи за охлаждане и затопляне. Консумацията на енергия е много по-ниска, а технологията е наша собствена. Също така чрез нашите дейности се подкрепя устойчивият стандарт, свързан със зеления преход. Това е нещо, което няма да се случи на мига, но ще е факт през следващите години.

- Значи Lozen Park и кампусът му изглежда ще бъдат едно малко място, на което не само да се работи, но и човек евентуално да се пенсионира един ден.

- Да, кой знае. Както вече казах, ние обичаме България. За мен Лозен се превръща във вид положителен остров, ако мога да го нарека така. Нещата в другите страни, дори и в Германия, не винаги се развиват в положителна посока. Трябва да си го призная. Така че кой знае.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща