Алтернатива на бетона чрез тухли от водорасли лансират на биеналето на архитектурата'2023 в Чикаго

Масовото използване на био-тухлите от водорасли би снижило емисиите СО2 с 8%, твърдят експерти

Икономика / Зелен преход , Технологии
Ива Иванова
2208
article picture alt description

Снимка: Needpix

На биеналето на архитектурата в Чикаго' 2023 представиха алтернатива на бетона. Проектът Spiral представлява кръгла постройка от био-тухли от водорасли, минимизиращи емисиите на CO2. Известно е, че производството на бетон генерира огромни количества CO2, така че учени от различни страни отдавна работят върху намирането на алтернативни строителни материали. Според изчисления на експерти, масовото използване на тухли от водорасли би намалило емисиите с 8%.

Спиралната инсталация от биотухли на биеналето е дело на архитектурното студио Skidmore, Owings & Merrill (SOM), в сътрудничество с Prometheus Materials, базирано в Колорадо.

Prometheus Materials е основана през 2021 г. от професори от университета в Колорадо Боулдър.

От 2022 г. материалът се тества според стандартите на Американското дружество за изпитване и материали (ASTM), а днес е „в процес на текущо тестване на производителността“. Екипът се надява, че може да стане директен заместител на бетонните зидарии (CMU).

Този процес елиминира използването на портланд цимент, който е най-разпространеният вид цимент, използван в целия свят. Изработен предимно от натрошен и изгорен варовик, той, заедно с бетона, допринася за намаляването на глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2).

„Този ​​проект демонстрира как разработването на продукти, дизайнът и конструкцията могат да се обединят, за да се справят ефективно с климатичната криза“, каза президентът на Prometheus Materials Лорън Бърнет, цитиран от Dezeen. Изданието наскоро събра седем алтернативи на тухлите, направени от рециклирани отпадъци и материали. Установените архитектурни практики работят за използването на повече от тези материали в строителството. Например британското студио Grimshaw наскоро работи с Университета на Източен Лондон за разработване на тухли, направени от захарна тръстика, отбелязва Dezeen.

Prometheus Materials предоставя устойчиви строителни материали, които ускоряват прехода на света към бъдеще с отрицателни въглеродни емисии. Вдъхновен от биологичните процеси, открити в природата, процесът на компанията използва микроводорасли за производството на биоцимент, който предлага алтернатива на въглеродно-интензивния портланд цимент. Когато се смеси с инертен материал, този био-цимент образува био-бетон с нулеви въглеродни емисии с механични, физични и топлинни свойства, които съперничат на тези на бетона на основата на портланд цимент. 

„Бъдещето на застроената среда е въглеродно-отрицателно и чрез това ново сътрудничество сградите имат потенциала да станат част от решението за изменението на климата, а не част от проблема. Ако заменим всеки бетонен блок с алтернатива на биологична основа в нашите строителни проекти, въздействието ще бъде огромно. Ние осъзнаваме спешната нужда от нови материали, които да се справят с това предизвикателство. Чрез нашето сътрудничество с Prometheus Materials, SOM е в състояние да играе пряка роля в създаването на материалите, които ще бъдат в основата на нашето въглеродно-отрицателно бъдеще, доближавайки нашата визия за здрава планета до реалността“, каза Брант Колета, управляващ партньор на SOM .

Материалът е създаден с помощта на естествено срещащи се микроводорасли – микроскопични водорасли, които естествено отделят въглерода – и чакащ патент процес на фотосинтетична биоциментация. Микроводораслите се комбинират с вода, слънчева светлина и CO2, за да се създаде материал, който е химически подобен на калциевия карбонат, биодинамично генериран в коралови рифове и черупки от стриди. Когато се смеси с инертни материали, този биоцимент създава нетен строителен материал с нулеви въглеродни емисии с механични, физически и топлинни характеристики, сравними или превъзхождащи бетона на основата на портланд цимент.

„Архитектите, дизайнерите, инженерите и проектантите в SOM са в челните редици на разработването и използването на нови устойчиви материали, технологии, политики и начини на мислене за минимизиране на въздействието на строителната индустрия върху климата“, каза Лорен Бърнет, президент на Prometheus Materials, главен изпълнителен директор и съосновател. „Ние обединяваме нашите високоспециализирани познания в декарбонизираните строителни материали с дълбокия експертен опит на SOM в проектирането на иновативни, устойчиви сгради по целия свят.“

Междуиндустриалното партньорство е продължение на Urban Sequoia, дизайнерска концепция SOM, представена на конференцията за климата COP26 на ООН , която предвижда „гори“ от сгради, които отделят въглерод и произвеждат биоматериали, за да създадат нова въглеродна икономика и устойчива градска среда.

Биеналето на архитектурата в Чикаго през 2023 г. ще представи работата на повече от 70 архитекти, художници и дизайнери от цял ​​свят. Тазгодишната тема "Това е репетиция" "изследва как архитектурата е неразделна част от колективната грижа и подобряването на градския живот". Биеналето на архитектурата в Чикаго 2023 г., което стартира от 21 септември 2023 г. ще продължи до 11 февруари 2024 година. 

Повече информация - ТУК и ТУК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Зелен преход:

Предишна
Следваща