Fluxys и Equinor стартират решение за широкомащабна декарбонизация в Северозападна Европа

Енергетика / Зелен преход , Индустрия
3E news
1585
article picture alt description

Източник: equinor.com


Компаниите Fluxys и Equinor се споразумяха да разработят голям инфраструктурен проект за транспортиране на уловен CO2 от емитери до места за безопасно съхранение в Северно море, свързвайки Белгия с Норвегия. Проектът е в процес на осъществяване, като инвестиционно решение се очаква до 2025 г.

Улавянето, транспортирането и съхранението на въглерод (CCS) е от съществено значение за постигане на значително намаляване на емисиите на CO2. Проектът на Equinor и Fluxys предлага на пазара в Северозападна Европа стабилно и гъвкаво решение за широкомащабна декарбонизация, информира equinor.com.

Проектът включва магистрала за износ на CO2 с дължина 1000 км, управлявана от Equinor, която ще транспортира въглеродния диоксид за безопасно и постоянно съхранение под морското дъно на норвежкия континентален шелф.

Офшорната магистрала ще се свърже в Zeebrugge с наземна инфраструктура за пренос на CO2, изградена и управлявана от Fluxys.

Системата за пренос на CO2 с отворен достъп ще даде възможност на емитерите в Белгия и околните страни да се свържат с безопасни и надеждни хранилища за вредния втечнен газ в Норвегия. Втечненият CO2, доставян от съседните центрове, може да бъде свързан със съоръжението в Zeebrugge, което допълнително увеличава географския обхват на проекта. Предвижда се също разклонение на тръбопровод до пристанището на Дюнкерк и ще бъдат направени допълнителни връзки с други страни от Северозападна Европа.

Съвместната инициатива на Equinor и Fluxys има за цел да разработи проект за CO2 инфраструктура, готов за въвеждане в експлоатация преди края на това десетилетие. Планира се офшорният тръбопровод да има транспортен капацитет от 20 до 40 милиона тона CO2 годишно, отговаряйки на възникващата нужда от CCS от множество европейски индустриални играчи.

Мащабното решение за тръбопроводен пренос предлага на бизнеса лесна за използване логистична верига от улавяне до съхранение. Той е едновременно ефективен и икономичен за големи обеми CO2 и позволява голяма оперативна гъвкавост.

Fluxys и Equinor ще се ангажират със заинтересовани страни, като големи индустрии с емисии, за да представят проекта. Грете Твейт и Паскал де Бък Грете Твейт, старши вицепрезидент на Equinor за нисковъглеродни решения, и Паскал де Бък, главен изпълнителен директор на Fluxys.

Грете Твейт, старши вицепрезидент на Equinor за нисковъглеродни решения, казва: „Развълнувани сме да стартираме проекта за CO2 инфраструктура с Fluxys в Белгия. Заедно имаме потенциала да позволим широкомащабна декарбонизация на европейските индустрии с интензивни въглеродни емисии. С нашите партньори можем да предоставим цялостна верига за CCS. Equinor вярва, че CCS е от жизненоважно значение за успеха на енергийния преход и за достигане на нетно нула до 2050 г.“

Паскал Де Бък, главен изпълнителен директор на Fluxys: „Радваме се да стартираме инфраструктурния проект за CO2 с Equinor. Заедно ние предлагаме силно и допълващо се ноу-хау и опит за осигуряване на широка гама от емитери в Северозападна Европа с надеждно и ефективно решение за пренос и съхранение на въглерод, което е от съществено значение за постигане на климата промяна на целите и осигуряване на дългосрочната жизнеспособност на икономиката. Нашата цел с проекта Equinor-Fluxys е да предложим стабилно решение за структурна декарбонизация и сега правим крачка, за да го постигнем.“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Зелен преход:

Предишна
Следваща