Първи блок на АЕЦ „Аккую“ може да бъде готов още през 2023 г.

Енергетика / Свят
3E news
854
article picture alt description

източник: Росатом

Генералният директор на „Аккую Нуклеар“ Анастасия Зотеева не изключва, че първи блок на АЕЦ „Аккую“ в Турция може да бъде готов по-рано от срока за завършване – през 2023 г. Това заяви тя в сряда по телевизия NTV.

„Междуправителственото споразумение между страните ни предвижда, че след получаване на всички необходими лицензии трябва да издадем блока в разстояние на седем години. Тоест това означава към 2025 година. Сега обаче правим всичко възможно за завършването на първи блок още през 2023 година“, каза тя. По думите й, въпреки това „основната задача за компанията остава качеството на работа и безопасността“.

Тя отбеляза, че особеността на руския проект е именно скоростта на осъществяването на дейностите при пълно спазване на мерките за безопасност.

„Ние имаме многостепенна система за контрол на качеството и проверка на безопасността. Именно високите стандарти на безопасност са основният принцип и ние твърдо го следваме“ , каза Зотеева.

След издаването на първи енергиен блок, по думите й, „Аккую нуклеар“ планира завършването на всеки от следващите блокове ежегодно.

В отговор на въпрос дали има затруднения по отношение на финансирането на проекта, Зотеева каза, че „финансови проблеми няма, всички средства вече са отделени“.

АЕЦ „Аккую“ се изгражда на южното крайбрежие на Турия по руски проект, включващ изграждането на четири енергийни блока с реактори тип ВВЕР-1200 поколение 3+. Споразумението за строителство бе подписано през 2010 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща