Шефчович е обсъдил с представители на Туркмения идеята за създаване на Тарнскаспийски газопровод

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
504
article picture alt description

Възможността за изграждане на Транскаспийски газопровод е обсъдил заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович по време на среща със съветника по въпросите на нефта и газа на Туркмения Ягшигелд Какаев в сряда, съобщава РИА Новости, позовавайки се на представител на пресслужбата на ЕК.

„Основно внимание по време на срещата е било отделено на енергийното сътрудничество между ЕС и Туркмения в контекста на неотдавна приетата стратегия на ЕС и Централна Азия, за която обявихме разширяване на сътрудничеството в областта на транспорта, енергетиката и пр.“, е казал източникът. „Обсъден бе и възможността за модернизация на съществуващия Меморандум за взаимно разбирателство от 2008 г. и възможността за строителство на Транскаспийски газопровод“, добави той.

През март вицепремиерът и министър на външните работи на Туркмения Рашид Мередов каза, че енергийният диалог между ЕС и Туркмения отново навлиза в активен етап. В изказване на брифинг за чуждестранните журналисти Мередов отбеляза, че в дневния ред на енергийната дипломация на Туркмения е актуален въпросът за енергийното сътрудничество с Европа.

За включването на Туркмения към доставките на природен газ от Каспийския регион до Европа по Южен газов коридор трябва да се построи Транскаспийски газопровод, свързващ азербайджанското и туркменското крайбрежие на Каспийско море.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща