Отказът на Германия от атом и въглища може да доведе до недостиг на електроенергия

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
454
article picture alt description

Германия - най-големият пазар на електроенергия в ЕС, се отказва от ядрената индустрия до 2022 г. и постепенно спира да използва въглища заради климатичните промени. Очаква се само през следващите три години конвенционалните енергийни мощности в страната да намалеят с 1/5, което поражда дебат ще има ли достатъчно надежден енергиен капацитет за промишлените предприятия.

 

Според Катрина Райхе, изпълнителен директор на Германската асоциация на регионалните предприятия (VKU), стратегията на правителството е рискована, тъй като не са проведени стрес тестове за всички сценарии. На това мнение е и Стефан Капферер, ръководител на германската енергийна група BDEW, който смята, че не може да се разчита на внос на електроенергия, защото конвенционалните мощности намаляват почти навсякъде в Европа и се изграждат такива с непостоянен характер.

 

Германия ще загуби 12,5 гигавата електроенергия заради спиране на въглищни централи до 2022 г. и 10 гигавата заради извеждане от експлоатация на АЕЦ.

Енергийната политика на страната ще се отрази на цяла Европа, пише „Ройтерс“. Сега Германия произвежда около 20% от електроенергията на ЕС, а Франция е с 17%, според данни на Евростат. Германия изнася ток за Австрия, Швейцария, Полша, Холандия, Великобритания и Белгия. Ако спре износа, в някои части на Стария континент може да се очаква недостиг на електроенергия. Вече са налице и предупредителни сигнали за това, тъй като нетният експорт на ток от Германия през първата половина на 2019 г. е намалял с 14%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща