Китай е прекратил покупката на ирански петрол, заради санкциите от САЩ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
598
article picture alt description

Китай, както и редица други страни са прекратили покупката на ирански петрол, заради опасенията, че ще попаднат под санкциите на САЩ, съобщава The Wall Street Journal , позовавайки се на източници от петролния сектор на иранската страна.

САЩ, след излизането си от ядреното споразумение възобновиха санкциите срещу страната, като целта е експортът на петрол да бъде сведен до нула. Вашингтон предупреди, че санкциите ще обхванат и трети страни, в случай на бизнес сделки в петролния сектор. Съответно бяха направени временни изключения за 7 държави до 2 май тази година. До пълното влизане на санкциите страните купуваха ежедневно по 1,6 млрд. барела петрол от Иран. Иранските предприемачи обаче не губят надежда за възобновяване на доставките на петрол за Китай и както обяснява за изданието един от частните доставчици, в момента се водят разговори с малките нефтопреработващи заводи. Решение дали да се осъществяват доставки обаче могат да се вземат само на правителствено ниво от страна на Китай и Иран.


Външното министерство на Китай подложи на критика въвеждането на едностранни санкции от страна на Вашингтон срещу Иран и трети страни, като обяви, че енергийното сътрудничество между страните е на законна основа и в съответствие с международните норми.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща