ЕС подкрепи разработване на мерки в отговор на сондажните дейности на Турция на шелфа на Кипър

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
1258
article picture alt description

В рамките на срещата на високо ниво в Брюксел, лидерите на ЕС изразиха безпокойство от „незаконните сондажни дейности“, които провежда  Турция в Източното  Средиземноморие.  Подкрепена бе препоръката към ЕК и дипломатическите служби да разработят мерки и бе изразена готовност за адекватна реакция на събитията, се казва в съгласувано в четвъртък изявление.

„Европейският съвет потвърждава предишните заключения..в които решително осъжда продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море, като изразява сериозна загриженост във връзка с настоящите незаконни сондажни  дейности на Турция в Източното Средиземноморие и съжалява за това, че Турция досега не е отговорила на нееднократните призиви на ЕС да прекрати тази дейности“, се казва документа.

В него се отбелязва ,че Европейският съвет одобрява предложението ЕК и дипломатическите служби незабавно да представят варианти със съответстващи мерки, включително и целеви.

„ЕС ще продължи внимателно да следи за развитието на събитията и е готов да реагира адекватно и в пълна солидарност с Кипър“, се казва в изявлението.

На шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър има открити находища на природен газ. Турция смята, че има право на природните богатства в региона. Сега в района се намира сондажния кораб „Фятих“ и се очаква и пристигането на още един кораб „Явуз“. Гърция и Кипър смятат, че извършването на сондажни и геоложко проучвателни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър е провокация.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща