Финансовото министерство емитира нов държавен дълг за 300,6 млн. лева

Икономика / България
Галина Александрова
337
article picture alt description

Министерството на финансите пое в сряда нов дълг от малко над 300 млн. лева чрез продажби на две нови емисии дългосрочни държавни ценни книжа, съобщи БНР.

Това са първите емисии на държавен дълг от повече от година, а ходът на финансовото министерство е изненадващ предвид нарастващия бюджетен излишък на страната, коментира националното радио.

За първи път в нашата страна бяха емитирани 20-годишни облигации на стойност 100,6 млн. лева на аукцион на вътрешния пазар. Постигната доходност достигна 1,60%, а постъпилите поръчки за тези дългосрочни ДЦК възлязоха на 248 млн. лева, или коефициент на покритие 1,24.

Втората емисия беше за 10,5-годишни облигации на стойност 200 млн. лева, като беше постигната рекордно ниска среднопретеглена доходност от 0,41%. Общият размер на подадените поръчки за книжата с падеж през 2029 година достигна 472 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,36.

От страна на участниците е отчетен висок интерес към новите емисии ДЦК. Най-голямо количество ДЦК на аукциона за 10,5-годишните ДЦК придобиха банките – 43%, следвани от пенсионни и гаранционни фондове – 34% и застрахователните дружества с 23%. Най-голям обем ДЦК на аукциона за 20-годишните ДЦК придобиха застрахователните дружества – 49%, следвани от пенсионни и гаранционни фондове – 39%, банките – 10%, и инвестиционни посредници – 2%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща