WEC: Беземисионният водород не е евтин и се нуждае от сериозна подкрепа

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
816
article picture alt description

Нисковъглеродният водород не е „конкурентен с други енергийни доставчици в повечето приложения и местоположения“ и ситуацията е малко вероятно да се промени, освен ако няма „значителна подкрепа за преодоляване на ценовата разлика“. Това е записано в доклад на Световния енергиен съвет (World Energy Council) , цитиран от CNBC.

Aнализът, който беше изготвен в сътрудничество с PwC и Американския институт за изследване на електроенергията, повдигна въпроса откъде ще дойде финансирането за такава подкрепа, но също така посочи нарастващия профил на сектора и положителния ефект, който той може да има.

В съобщение от лондонската енергийна организация се казва, че „екологичните и политически двигатели“ „изпращат обнадеждаващи сигнали до пазара и предизвикват нарастващ интерес“.В световен мащаб се разработват, изграждат или експлоатират много пилотни проекти, добавят от World Energy Council. Описан от Международната енергийна агенция като „универсален енергоносител“, водородът има разнообразна гама от приложения и може да бъде използван в сектори като промишлеността и транспорта.

Може да се произвежда по различни начини. Един от методите включва използване на електролиза, с електрически ток, разделящ водата на кислород и водород. Ако електричеството, използвано в процеса, идва от възобновяем източник, като вятър или слънчева енергия, тогава говорим за производство на зелен или възобновяем водород.

В момента по-голямата част от производството на водород се основава на изкопаеми горива, а производството на зелен водород все още е прекалено скъпо. Полагат се усилия за намаляване на разходите.

Министерството на енергетиката на САЩ наскоро стартира своята инициатива Energy Earthshots Initiative и заяви, че първата цел ще е  фокусира върху намаляване на разходите за „чист“ водород до 1 долар на килограм (2,2 фунта) и това да се случи в настоящето десетилетие. Според данните на ведомството, производството на водород от възобновяеми източници днес се оценява на около 5 долара за килограм.

От своя страна World Energy Council заяви, че някои държави „активно развиват двустранни партньорства, за да помогнат за формирането на глобални вериги за доставка на водород и да осигурят чисти доставки на водород“.„Със съответните политики и технологии, които позволяват увеличаване на мащаба на водорода, някои прогнози предполагат, че той може да бъде конкурентноспособен с други решения още през 2030 г.“, става ясно от доклада.

Изглежда, че секторът е на кръстопът, с редица проблеми, които трябва да бъдат решени, тъй като изглежда, че ще се разширява занапред. Докладът на WEC твърди, че водородната икономика е изправена пред ключов проблем за разрешаване по отношение на търсенето и предлагането: липсват „сигурни обеми от двете страни, които да помогнат за установяването на веригата на себестойността“.

Трябва да бъде обсъдена и nuvdata от използването на цветове при определянето на водорода- включително кафяво, синьо, сиво и розово, за да назовем само няколко - за разграничаване на различните производствени методи при H2.

„Цветът е използван за опростяване на дискусията за въглеродния отпечатък при производството на водород“, се казва в доклада на WEC. Оттам допълват, темата се е оказала прекалено сложна „без универсално съгласувани цветове за специфични технологии и известни разногласия относно това кой цвят съвпада с коя доставка.“

Дебатът за цвета изисква повече яснота, „тъй като може да рискува преждевременно да изключи някои технологични пътища, които биха могли да бъдат по-рентабилни ефективни или въглеродно-неутрални“, се посочва в документа.

Партньорства и проекти

Докато се водят дискусии за бъдещето на водорода, редица фирми започват да навлизат в този сектор. Само тази седмица бе съобщено, че гигантът SSE Renewables и производителят на вятърни турбини Siemens Gamesa Renewable Energy са подписали меморандум за разбирателство, съсредоточен около проучване на възможностите, свързани с производството и доставката на зелен водород.

В изявление от понеделник, SSE Renewables заяви, че целта на партньорството със Siemens Gamesa е „съвместно разполагане на съоръжения за производство на водород в две избрани наземни вятърни парка ... от които партньорите ще започнат производството и доставката на зелен водород чрез електролиза.

Единият от вятърните паркове ще бъде в Шотландия, а другият ще бъде разположен в Ирландия. Джим Смит, който е управляващ директор на SSE Renewables, каза, че водородът „бързо се превръща във важен и вълнуващ компонент на стратегията за декарбонизиране на производството на електроенергия, тежката индустрия и транспорта, наред с други сектори“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща