Gazeta Wyborcza: Москва готви нова въглищна експанзия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
314
article picture alt description

Andrzej Kublik

 

През септември, както съобщи на срещата между Владимир Путин с управителите на въгледобивните региони руският министър на енергетиката Александър Новак, руското правителство планира да утвърди нова стратегия за развитие на въглищния сектор до 2035 година.

Проектът предвижда увеличаване на добивът на въглища от 440 млн. тона до 550, а дори и до 670 милиона тона. Президентът нарече вторият вариант на прогнозата оптимистичен. Министърът на енергетиката от своя страна подчерта, че въгледобивния сектор строи още по-смели планове. „Това е по-малко от заявените от нашие въглищни компании. Заявката за този период от тяхна страна е със 100 милиона тона повече“, отбеляза Новак, според съобщение на агенция „Финмаркет“. Оптимизмът е свързан с това, че през последните години Русия увеличава количеството от добив на въглища с 20 млн. тона годишно.

Москва залага на въглища

Както съобщи Путин, през миналата година потреблението на въглища в Русия е нараснало до 180 млн. тона, а за експорт са били отправени 210 млн. тона. Към тази стратегия Москва смята да се придържа и през следващите години. Благодарение на програмата за експанзия, която тя подготвя, през 2035 година Русия може да стане най-големият износител на въглищния пазар.

На собствените си топлоелектроцентрали руснаците използват въглища, така че ще могат да отправят за експорт повече газ, който те продават в чужбина няколко пъти по-скъпо от вътрешния си пазар. В същото време Москва се възползва от ръста на търсенето на въглища, който се наблюдава на първо място в Азия. По данни на руското министерство на енергетиката, сега дела на Русия в международната търговия с въглища е от порядъка на 14 %, отстъпвайки единствено на Австралия и Индонезия. Полша през миналата година е купила от руснаците посочи 13,5 млн. тона от това гориво.

Руските експерти прогнозират, че търсенето на въглища в Азия ще продължи да расте според икономическото развитие на страните от този регион на света. Дори ако след 15 годни дела на въглищата в структурата на енергийния баланс спадне, в абсолютни цифри те ще ги използват много повече отсега, тъй като ще увеличават и производството на електроенергия.  

Увеличаване на пропускателната способност на железопътните линии

Путин посочи, че увеличаването на експорта на въглища е свързано с допълнителни рискове за руския добивен сектор, заради значителните колебания на международните цени. Той обърна също така внимание, че основните конкуренти на Русия – Австралия и Индонезия разполагат с по-комфортни логистични условия. „Трябва да имаме предвид и да отчитаме всичко това при разработването на нашите планове“, подчерта президентът.

Министърът на енергетиката Александър Новак обясни, че неговото министерство ще координира плановете за развитието на инфраструктурата за експорт на въглища с руските железници. На първо място става въпрос за увеличаване на пропускателната способност на Байкало-Амурската и Транссибирската магистрали. Планира се, още през 2025 година по тях да може да се осъществяват доставки за Азия на близо 195 млн. тона руски въглища годишно. 

 

Оригиналът на публикацията може да прочетете на: http://wyborcza.pl/7,155287,25113947,rosja-zaleje-swiat-weglem-moskwa-szykuje-weglowa-ekspansje.html

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща