Доларът поскъпва спрямо основните световни валути втори пореден ден във вторник

Индексът ICE Dollar, показващ динамиката на долара спрямо шестте основни световни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши по време на търговията с 0.12%

Икономика / Финанси
Георги Вулов
872
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Щатският долар се повишава спрямо повечето световни валути във вторник сутринта на фона на положителните статистически данни, показващи силата на американската икономика и увеличаваща се вероятност от по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв (Фед-централната банка на САЩ).

Още по темата

Както беше съобщено, индексът на бизнес активността в производствения сектор на САЩ (ISM Manufacturing) се увеличи до 49 пункта през септември в сравнение с 47.6 пункта през август. Експертите, които са анкетирани от Trading Economic, средно очакваха по-малко повишение - до 47.8 пункта. Стойността на индикатора миналия месец достигна най-високата си стойност от ноември 2022 г.

Освен това, участниците на пазара очакват доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ за септември, който ще бъде публикуван в петък. Тези данни се следят отблизо от ръководството на Федералния резерв, когато се вземат решения относно промени на основния лихвен процент.

Японският министър на финансите Шуничи Сузуки заяви във вторник, че правителството на страната е готово да предприеме действия в случай на рязко отслабване на националната валута, като добави, че властите нямат конкретно целево ниво за обменния курс йена-долар. „Ние следим отблизо валутния пазар. Готови сме да предприемем всякакви мерки в случай на прекомерни колебания на йената", каза той.

След това изявление японската йена, сред малкото валути, се повиши с 0.09% до 149.71 йени за долар спрямо 149.86 йени в края на предходната сесия.

Индексът ICE Dollar, показващ динамиката на долара спрямо шестте основни световни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши по време на търговията с 0.12%. Ден преди това показателят се покачи до най-високото си ниво от ноември миналата година. По-широкият измерител WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, спадна с 0.03 на сто*.

Eврото падна спрямо долара с 0.13% до 1.0464 долара спрямо 1.0477 в края на предходната сесия, в която общата европейска валута загуби 0.15%. Общата европейска валута остава близо до деветмесечното дъно от 1.0486 долара, достигнато на 27 септември. Инвеститорите продължават внимателно да оценяват признаците за отслабване на инфлационния натиск и надвисналия риск от рецесия в рамките на валутния съюз. Данните от миналата седмица показаха, че темпът на инфлация през септември се е забавил повече от очакваното до 4.3%, най-ниското ниво от октомври 2021 г., но остава доста над целта на ЕЦБ от 2%.

Вижте още: Инфлацията в еврозоната през септември се забави до 4.3%

Обменният курс на британския паунд спрямо долара се понижи с 0.21% и се търгува за 1.2062 долара спрямо 1.2087 в понеделник.

Силният долар притисна стоковите валути. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се обезцениха съответно с 0.68% до 0.6318 щатски долара за един „австралиец“ и с 0.64% до 0.5907 американски долара за едно „киви“.

Влияние върху курса на австралийския долар оказа и решението на Резервната банка на Австралия (RBA) от вторник да остави основния лихвен процент на 4.1% годишно. Така Централната банка не променя лихвения процент на четвъртото поредно заседание, а стойността му е на най-високото си ниво от началото на 2012 година.

И другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола – канадският долар и норвежката крона спаднаха съответно с 0.15% до 1.3696 канадски долара за един американски и с 0.10% до 10.8626 норвежки крони за един щатски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX), преди старта на електронната търговия фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се понижи с 0.36% до 88.50 долара за барел, а европейският Brent на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) с доставка до 31 октомври спадна с 0.49% до 90.27 долара за барел.

*Валутните курсове и цените на петрола са актуални към 11:00 часа българско време, източници „Ройтерс“ и Trading Economics.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща