Цените на петрола се повишават слабо след спада в рамките на предишната търговия

Енергетика / Свят
3E news
413
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол във вторник сутринта, 18 април, се повишават слабо след същественото понижение в рамките на предишната сесия.

Стойността на юнските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към публикуването на данните се повишава до 85,08 долара за барел или с 0,32 долара (плюс 0,38 %)   спрямо предишната търговия. В понеделник договорите за сорт Brent се понижиха с 1,55 долара или с 1,8 % до 84,76 долара за барел.

Цената на фючърсите за месец май за сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX)  расте с 0,29 долара или с 0у36 % до 81,12 долара за барел.  При затварянето на сесията в понеделник договорите за WTI поевтиняха с 1,69 долара или с 2,1 % до 80,83 долара за барел.

Както стана ясно в понеделник индексът на производствената активност в Ню Йорк Empire Manufacturing през април е нараснал до плюс 10,8 пункта в сравнение с минус 24,6 пункта месец по-рано. Индикаторът се изкачва до положителната зона за пръв път от пет месеца и освен това обнови максимума от юли 2022 г. при доста по-ниски очаквания от анализаторите. Все пак някои от участниците на пазара смятат, че ръста на БВП на САЩ продължава да се забавя, а това според тях ще ограничи потенциала за ръст на цената на петрола и ще засили натиска. На този фон те прогнозират, че вероятността за спад на цените е много по-голяма, отколкото за ръст и очакването е за ниво от порядъка на 80 долара за барел.

Посоченият индикатор сочи за устойчивост на американската икономика, което пък засилва вероятността от повишаване на лихвата от страна на Федералния резерв, отбелязва от своя страна MarketWatch.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща