Доларът губи спрямо повечето валути трети пореден ден

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.15%

Икономика / Финанси
Георги Вулов
705
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/Pixabay

След като стартира търговията в Азия и преди обяд в Европа на положителна територия спрямо основните световни валути, към обяд настъпи обрат и американската валута започна да губи спрямо повечето валути. Днешният тренд напълно се повтаря с вчерашния – до обед доларът е на печалба, следобед се обезценява.

Още по темата

Трейдърите следят отношенията между САЩ и Китай, които се обтегнаха, след като председателят на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси реши да посети Тайван, въпреки настояването на Пекин, че подобно официално посещение е нежелателно. Пелоси пристигна в Тайван във вторник вечерта, а Китайското външно министерство заяви, че посещението е сериозно нарушение на принципите на "единен Китай" и установяването на дипломатически отношения между Китай и Съединените щати. Другата тема, която се следи от търговците на валута са изявенията членове на борда Федералния резерв на САЩ (Фед).

Няколко членове на ръководството на Фед в своите късни вечерни речи вчера изразиха готовност да продължат да затягат паричната политика, въпреки спада на американската икономика. По-специално, ръководителите на банките на Федералния резерв на Сан Франциско, Чикаго и Сейнт Луис говориха за необходимостта от по-нататъшно увеличение на лихвените проценти още на следващото заседание. Заради техните изявления, общото между които е, че те остават решителни и „напълно обединени“ за повишаване на лихвените проценти до нива, които по-значително ще забавят икономическата активност, доларът се повиши слабо сутринта, но по обед започна обратният тренд, какъвто е вече трети пореден ден.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.15%, а по-широкият индекс WSJ Dollar, в който са включени 16 валути, загуби 0.14%.*

Еврото се повиши с 0.41% до 1.0197 долара спрямо 1.0166 долара при затварянето на пазара във вторник. И въпреки, че Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да повишава лихвените проценти миналия месец и постигна по-голямо от очакваното повишение на лихвените проценти от 50 базисни пункта, пазарните участници вече започнаха да намаляват очакванията за повишение на лихвените проценти за септември поради опасения от рецесия.

Стойността на британския паунд се повиши с 0.35% до 1.2193 спрямо 1.2170 в края на предишната сесия. Достигнатото днес ниво е най-високото от края на юни, тъй като търговците очакват решението за паричната политика на Банката на Англия (BoE) тази седмица. Инвеститорите залагат на 80% шанс за увеличение с 50 базисни пункта, което би било най-голямото увеличение на лихвените проценти от 27 години, повишавайки разходите по заеми до общо 1.75%, най-високото ниво от 2009 г. насам. Централната банка се ангажира да намали инфлацията от 40-годишни върхове и вече повиши лихвите с 1.5 процентни пункта от декември насам.

Доларът спада и спрямо японската йена, която също като долара е възприемана като валута-убежище, се понижи с 0.07% до 133.24 йени, спрямо 133.17 йени ден по-рано.

Поевтиняването на долара оказа допълнителен натиск върху долара, който се понижи спрямо канадския долар и норвежката крона, които са силно зависими от котировките на суровината. Американският лек суров петрол се понижи с 0.35% до 94.175 долара за барел, а европейският Brent спадна с 0.55% до 100.041 долара за барел с доставка до 30 август. В резултат канадският долар се повиши с 0.19% до 1.28557 канадеца за един американски долар, а норвежката крона нарасна с 0.82% до 9.70143 крони за един щатски долар.

*Валутните курсове са актуални към 14:00 часа българско време, а котировките на петрола на Лондонската борса към 13:30 часа, източници „Ройтерс“ и Trading Economics.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща