Европейските акции се понижиха, притиснати от нарастващата доходност на облигациите във вторник

С най-голям дневен спад затвори германският индекс DAX, а с най-малко понижение завърши британският измерител FTSE 100

Икономика / Финанси
3E news
450
article picture alt description

Снимка: архив 3e-news/Pixabay

Пазарите на акции в Западна Европа спаднаха по време на търговията във вторник след уверено покачване предния ден, притиснати от нарастващата доходност на облигациите и поскъпването на петрола. Фокусът на търговците е насочен към паричната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) и началото на отчетния сезон за публичните компании.

Все повече членове на борда на Фед и икономисти на „Уолстрийт“ виждат прогнозират повече от три увеличения на основния лихвен процент от Централната банка на САЩ тази година на фона на значителното увеличение на инфлацията.

Както топ банкерите на Фед, така и участниците на пазара са подготвили инвеститорите, че Фед може да повиши лихвата от сегашното ниво (0 – 0.25%) още на срещата през март. Те обясняват тези прогнози от сигналите, идващи индиректно от инфлацията в САЩ, която е на максимум през декември от близо 40 години, и засяга всички сектори на икономиката, докато пазарът на труда в същото време расте бързо.

Все по-убедителните изказвания на членове на централните банки, че заради нарастващата инфлацията ще има по-бърза от планираната промяна на лихвите, което доведе до покачване на доходността на американските облигации, която отново се повиши във вторник и разтърси рисковите активи. В Европа доходността на дълговите книжа също се повиши. По принцип, доходността на облигациите се движи обратно на цените на акциите.

Според Financial Times, през изминалата седмица е станало стана ясно, че има нарастваща подкрепа за идеята, че Фед ще повиши лихвите по-агресивно след повишението през март, отколкото се очакваше преди.

Съветът по икономически и финансови въпроси на ЕС се срещна в Брюксел във вторник само ден, след като германският канцлер Олаф Шолц и испанският министър-председател Педро Санчес обещаха да работят по-тясно по отношение на континенталните политики въпреки разминаването по отношение на облекчаването на фискалните правила на ЕС.

Що се отнася до статистическите даннит, последното проучване (индексът) на икономическите нагласи на бизнеса от германския институт ZEW беше доста над очакванията, достигайки 51.7 пункта за януари спрямо 29.9 през декември, като преди това анкетираните от „Ройтерс“ икономисти и анализатори прогнозираха показание от 32.0 пункта.

До обед общият индекс на най-големите компании в региона STOXX 600 се понижи с 1.34%, а от националните измерители на „сините чипове“ най-много спадна италианският FTSE MIB (-1.28%), следван от германския DAX (-1.03%), френския САС 40 (-0.97%), британския FTSE 100 (-0.71%) и испанския IBEX 35 (-0.58%).

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад затвори германският индекс DAX, а с най-малко понижение завърши британският измерител FTSE 100.

Секторният индекс на компаниите, свързани с петрола и газа, нарасна най-много до 2.1% на фона на скока на цените на петрола, заради нарастващото напрежение в Близкия изток. Повечето секторни индекси затвориха на отрицателна територия, като най-голям е спадът при технологичните компании.

Акциите на Hugo Boss поевтиняха с 0.5% до обед, но следобед трендът се обърна и затвориха с повишение от 1.10%. Германският производител на облекло и аксесоари отчете по-високи от очакваните приходи и печалби преди лихви и данъци (EBIT) през 2021 г., благодарение на рекордните приходи за четвъртото тримесечие.

Въпреки че отчете печалба за четвъртото тримесечие, цената на книжата на германския търговец на употребявани автомобили Auto1 Group се понижи с 3.90%.

Книжата на британската Anexo Group PLC поскъпнаха с 4.07%, след като компанията за правни услуги обяви, че очаква да отчете по-висок от очаквания ръст на приходите през 2021 г.

Лидер на спада са ценните книжа на полския онлайн търговец на дребно THG PLC, които се обезцениха с 9.64%, и слязоха на дъното на STOXX 600. Значително намалява пазарната цена и на акциите на шведската IT-компания Sinch AB (-3.07%) и на германската Bechtle AG (-3.88%), занимаващи се с ИТ системи.

На върха на STOXX 600 се изкачиха акциите на френският издател на видеоигри Ubisoft, които  поскъпнаха с 11.87% след новината, че Microsoft се е съгласила да придобие Activision Blizzard за близо 69 милиарда долара. Това съобщение доведе до спекулации, че конкурентни издатели, като Ubisoft и полската CD Projekt, може да са уязвими от оферти за поглъщане. Акциите на CD Projekt се повишиха с 1.3%.

Сред печелившите бяха и книжата на норвежката Aker BP ASA, които поскъпнаха с 5.25%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща