Доларът трие загубите от вторник, нараства спрямо еврото, йената и паунда

Индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), е стабилен с ръст от 0.03%

Икономика / Финанси
Георги Вулов
1667
article picture alt description

Снимка: архив 3e-news/БТА

Щатският долар възстановява загубите от вторник, като нараства спрямо еврото, японската йена и британския паунд по време на търговията в сряда. Търговците продължават да следят ситуацията с разпространението на коронавируса в света.

Китай отчете 209 нови случая на COVID-19 във вторник, най-високата дневна норма от март миналата година. И въпреки факта, че тази цифра е много малка в сравнение с процента на заболеваемост в Европа и Съединените щати, китайските власти, провеждайки политика на нулева толерантност към COVID-19, решиха да въведат блокиране в северните провинции на страната.

Още по темата

Докато COVID-19 продължава да се разпространява в световен мащаб, нанасяйки силни щети на авиокомпаниите и туристическите компании, инвеститорите все още вярват, че световната икономика може да се справи с пандемията.

Като се има предвид, че много търговци си вземат почивка за Коледа до края на годината, анализатори казват, че е трудно да се видят някакви тенденции. „В момента всичко е предимно шум, въпреки че вероятно виждаме малко нежелание за риск, когато акциите леко поевтиняват и трендът на долара е обърнат“, каза Кайл Рода, анализатор в IG Markets.

Той каза, че в дългосрочен план, обаче, е оптимист за долара поради приближаващото повишаване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ (Фед) и очевидното намаляване на вероятността от блокиране на САЩ в бъдеще.

Очаква се Фед да започне да повишава лихвите преди няколко други големи централни банки, като Европейската централна банка, и това помогна на индекса на долара през 2021 г. да отчете най-доброто си покачване от 2015 година насам.

Индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), е стабилен с ръст от 0.03%, докато по-широкият индекс на долара WSJ, в който са включени 16 валути, спада с 0.02%.

Еврото се понижи с 0.24% до 1.13020 щатски долара в сравнение с 1.1310 долара в края на предишната сесия. Доларът се повиши спрямо йената с 0.06% до 114.89 йени спрямо 114.82 йени във вторник. Паундът загуби 0.11% до 1.3426 долара в сравнение с 1.3434 долара при затваряне на търговията предния ден.

*Валутните курсове са актуални към 09:50 часа българско време, източник Trading Economics.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща