Русия планира да пусне първата АЕЦ за производство на водород през 2033 година

Енергетика / Зелен преход
3E news
710
article picture alt description

Първата атомна електроцентрала за производство на водород в Русия се планира да бъде пусната през 2033 година, а въвеждането й в търговска експлоатация – през 2036 г. Това казва в интервю за РИА Новости генералният директор на „Атоменергомаш“ (част от „Росатом“) Андрей Никипелов.  

Участието на „Атоменергомаш“ във водородни проекти се обсъжда по няколко направление – това е и разработката на проекта за атомна енергийно технологична централа (АЕТЦ) за производството на водород и създаването на система за оборудване за неговото съхранение и транспортиране, казва Никипелов.

По думите му, сега предприятието към „Атоменергомаш“, „ОБКМ Африкантов“ завършва разработката на идеен проект за високотемпературен реактор с газово охлаждане.

„Според пътната карта, през 2023 година трябва да бъде завършен техническият проект за високотемпературен реактор с газово охлаждане за атомната енергийно технологична централа (АЕТЦ). В началото на 2025 г. трябва да получим лицензия за разполагането на АЕТЦ, а през есента на същата година да разработим проектната документация. Физическият пуск за АЕТЦ е планиран за края на 2032 година, а през декември 2035 г. се очаква пускане на основната АЕТЦ в търговска експлоатация“, отбелязва Никипелов.

Руското правителство утвърди по-рано план за развитие на водородната енергетика в страната до 2024 година, а направлението, свързано с разработката на технологията на атомно-водородната енергетика е включено в комплексната програма: „Развитие на техниката, технологията и научните изследвания в областта на използването на атомната енергия в Русия за периода до 2024 г.“. Става въпрос за създаването на мащабно екологично производство на водород на базата на високотемпературни реактори с газово охлаждане.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Зелен преход:

Предишна
Следваща