АББ избира Бьорн Розенгрен за Главен изпълнителен директор

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
265
article picture alt description

Бордът на директорите на АББ единодушно назначи Бьорн Розенгрен за главен изпълнителен директор. Той ще се присъедини към АББ на 1 февруари 2020 г. и ще наследи главния изпълнителен директор Петер Восер в неговата роля от 1 март 2020 г. По същото време Петер Восер ще се върне на своята позиция в АББ единствено като Председател на Борда.

Шведският гражданин Бьорн Розенгрен (60г.) е изключително опитен международен директор и ръководител на промишлени предприятия. Той е главният изпълнителен директор на високотехнологичната инженерна група Sandvik от 2015 г. насам. През този период той ръководи успешното внедряване на децентрализирана структура и подобрява както рентабилността, така и финансовата стабилност на Sandvik. Преди това е бил главен изпълнителен директор на Wärtsilä Corporation, която произвежда и обслужва енергийни източници и друго оборудване за морския и енергийния пазар (2011 - 2015 г.), и е прекарал около 13 години (1998 -2011) на редица ръководни роли в Atlas Copco, водещ в света доставчик на решения за устойчива производителност.

“Бордът е доволен, че Бьорн Розенгрен ще поеме ръководството на АББ, носейки със себе си доказан богат опит в създаването на стойност и притежавайки точно тези ръководни умения, от които АББ се нуждае през следващия етап от трансформацията си”, заяви Председателят на Борда на АББ и настоящ главен изпълнителен директор Петер Восер. “След предприемането на щателно търсене, Бордът е убеден, че Бьорн Розенгрен е най-добрият кандидат за ролята. Той разбира как се учредяват успешни децентрализирани организации, как се мотивират и ръководят хора и демонстрира култура на сътрудничество и висока производителност. Заедно с нашия силен ръководен екип той ще развива стратегията на АББ и ще реализира дългосрочна стойност за всички наши заинтересовани лица”.

Определеният за главен изпълнителен директор Бьорн Розенгрен сподели: “За мен е чест да имам възможността да се присъединя към АББ - един истински световен технологичен лидер, след като изпълня настоящите си ангажименти. В такова решаващо време за производствените отрасли, АББ трябва да продължи да обслужва по най-добрия начин нуждите на клиентите си по цял свят с уникално портфолио от технологии и дигитални решения, за да подпомага повишаването на тяхната производителност. Очаквам с нетърпение да работя с новите си колеги по целия свят, за да повишим стойността чрез реализирането на груповата стратегия и цялостно подсилване на нашите бизнес направления и хора.”





АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер с обширно портфолио за дигиталните индустрии. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес е лидер в дигиталните технологии с четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща