Търгът за изграждане на нов блок на АЕЦ „Дуковани“ няма да бъде обявен през тази година

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
468
article picture alt description

Търгът за изграждане на новия енергоблок на АЕЦ „Дуковани“, разположена в югоизточна Чехия, няма да бъде обявен през настоящата година. Това заяви министърът на промишлеността и търговията на Чехия Карел Гавличек, цитиран от руската агенция ТАСС.

„Подготовката на търга ще започне през следващата година. После ще минат още две, три години, докато не приключи. С голяма вероятност може да се каже, че победителят от търга ще бъде определен от следващото правителство на републиката (което ще бъде назначено след парламентарните избори през 2021 г.)“, отбеляза Гавличек.

Министерството на търговията на Чехия съобщи, че едно от главните условия на търга е максимално участие на чешките компании. Ведомството настоява, след въвеждането в експлоатация, енергоблокът да бъде напълно управляван от чешката страна, включително и профилактичните дейности.

Интерес към предстоящия търг проявяват руската корпорация „Росатом“, американската „Уестингхаус“, китайската China General Nuclear Power, френската EDF, южнокорейската KHNP, както и смесеното японско-френско предприятие Mitsubishi Atmea.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща