Строителството на нов блок на АЕЦ „Дуковани“ ще започне през 2030 г.

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
194
article picture alt description

Строителството на нов енергиен блок на АЕЦ „Дуковани“, разположена в югоизточната част на Чехия ще започне най-вероятно през 2030 г., и трябва да е готов между 2035 г. и 2040 г., е съобщил в четвъртък пред журналисти министъра на търговията и промишлеността Хавличек.

„До края на август ще получим резултатите от експертизата за възможното влияние на новия енергиен блок на АЕЦ „Дуковани“ върху околната среда. Едновременно се подготвят и преговори по темата за строителството на нов енергиен блок с Европейската комисия. Подготовката на търг за избор на компания за нов енергиен блок ще може да започне през 2020 г. Моята задача е да подготвя графика на действията по такъв начин, че до края на 2022 г. да има избрана фирма“, е казал Хавличек.

По думите на министъра, правителството не изключва възможността за строителство дори на два енергийни блока на АЕЦ „Дуковани“, но засега подготвителния процес касае само един блок.

За участие в строителството на нови енергийни блокове още в началото на 2018 г. заявки подадоха 6 компании: руската „Росатом“, френската EDF, южнокорейската KHNP, китайската China General Nuclear Power, американската Westinghouse и консорциумът между френската Areva и японската Mitsubishi Atmea. Генералният директор на „Росатом“ потвърди на 9 юли в Екатеринбург намерението на държавната корпорация да участва в търга за строителството на нов блок на АЕЦ „Дуковани“.

В Чехия работят две атомни електроцентрали (АЕЦ), построени по съветски проект – АЕЦ „Темелин“ и АЕЦ „Дуковани“, която е и по-стара и е пусната в експлоатация през 1985-1987 г. и е с 4 енергийни блока с обща мощност от 2040 :МВт.

АЕЦ „Темелин“ се намира в югозападната част на страната, пусната е през 2002 г. и на ней работят два енергийни блока с реактори ВВЕР-1000 с мощност 2160 МВт. Всяка от централите произвежда по една пета от електроенергията в страната. Горивото за двете АЕЦ се доставя от руската корпорация „Росатом“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща