Строителството на енергийния мост „Украйна – ЕС“ е нецелесъобразно, според „Укренерго“

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
209
article picture alt description

Разширяването на енергийния остров на ТЕЦ Бурштин заради строителството на енергиен мост „Украйна – ЕС“ е нецелесъобразно, става ясно от прессъобщение на компанията „Укренерго“.

„Днешната ситуация, при която разширението на „острова на Бурштинската ТЕЦ“, заради строителството на енергиен мост „Украйна – ЕС“ е нецелесъобразна както от икономическа гледна точка, така и в контекста на интеграцията на енергийната система на Украйна към мрежата на континентална Европа (ENTSO-E)“, съобщава пресслужбата на компанията. Както се отбелязва, реформата на пазара на електроенергия и интеграцията на украинската енергосистема към ENTSO-E предвижда обединение на европейския и украинския пазари на електроенергия на принципите на прозрачността, конкуренцията, икономическата привлекателност и политическата безпристрастност.

„Дори успешна реализация на проекта за строителството на енергиен мост „Украйна – ЕС“ ще остави изолиран енергийния пазар на Украйна от европейския пазар на електрическа енергия и няма да осигури условия за конкуренция на вътрешния пазар. В действителност, според резултатите ще се отвори само една възможност – експорт на електроенергия от един блок на Хмелницката АЕЦ за една частна компания“, отбелязват от „Укренерго“.

Единствената възможност да се увеличи конкуренцията и да се допуснат европейски играчи на украинския пазар в кратки срокове е строителството на мрежа с мощност 600 МВт на границата на обединената енергийна система на Украйна и островът на Бурштинската ТЕЦ, смятат от „Укренерго“.

 

„Този проект може да бъде осъществен за 2,5 години, а ориентировъчните разходи са до 150 млн. долара. Очакваният икономически ефект за Обединената енергийна система на Украйна отще през първата година от експлоатацията може да е от порядъка на 150 млн. долара. Така че този проект може да се откупи още преди пълната синхронизация с ENTSO-E“, се казва още в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща