САЩ са понижили добива на петрол през месец май с 0,2 %, но остават световен лидер

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
185
article picture alt description

САЩ остават и през месец май, както и преди световен лидер по добив на петрол в света, произвеждайки средно 12,108 млн. барела петрол на ден и изпреварвайки в това отношение както Русия, така и Саудитска Арабия, които запазват второто и трето място съответно, сочат данни на Министерство на енергетиката на Русия, отделът за енергийна информация към американското енергийно министерство (EIA) и доклада на ОПЕК.

При това, по данни на EIA, САЩ през месец май са понижили добива с 0,2 % в сравнение с април.

Според данните на сайта на Министерство на енергетиката на Русия, в страната през месец май е осъществен добив на 47 млн. тона нефт, което е равно на около 11,113 млн. т барела на ден, според Прайм. В месечно изражение, среднодневният добив е спаднал с 1,1 %.

В същото време, според информация на доклада от юли на ОПЕК  става ясно, че добивът на петрол в Саудитска Арабия през месец май е спаднал с 0,8 % спрямо април, съставлявайки 9,687 млн. барела на ден.

САЩ през ноември 2017 г. поставих исторически рекорд по добив на петрол с 50 годишна давност. Добивът тогава, както отбелязва агенцията достига 10,103 млн. барела на ден срещу 10,044 млн. барела на ден през 1970 г. След ноември 1970 г. среднодневният обем на добив в САЩ започва да намалява поради изтощаване на традиционните находища и през септември 2008 г. спада до 3,974 млн. барела на ден.

През последните години обаче САЩ се възстановяват благодарение на развитието на технологиите, чрез които започва активно да се развива шистовият добив.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща