„Росатом“ започна строително-монтажни дейности на АЕЦ „Пакш-2“ в Унгария

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
670
article picture alt description

Държавната корпорация „Росатом“ започна строително-монтажни дейности на мястото, определено за бъдещата АЕЦ „Пакш-2“, която ще бъде построена в Унгария с участието на Русия. Това се казва в съобщение на компанията „Росатом – Централна Европа“

„На двадесети юни 2019 година на площадката за изграждане на унгарската АЕЦ „Пакш-2“ се състоя тържествена церемония за началото на издигането на първите здания от строително-монтажната база“ се казва в съобщението.

„В рамките на дейностите ще бъдат построени над 80 обекта: административни здания, монтажни цехове, складове и други. Всички тези обекти са необходими за осигуряване на строителството на двата енергийни блока на АЕЦ в бъдеще“, съобщава компанията.

„От гледна точка на дългосрочната конкурентоспособност за унгарската икономика е важно унгарските предприятие и населението да бъдат осигурени с евтина родна електроенергия“, подчерта Янош Шули. Министърът отбеляза значението на АЕЦ за производство на електроенергия без изхвърляне на въглероден диоксид.

Унгария, по думите му разчита в дългосрочно бъдеще на атомните мощности и ръст на дела на слънчевата енергетика. Министърът напомни, че сега една трета от потребностите на страната от електроенергия се осигурява чрез закупуването на електроенергия, произведена от въглищните централи в съседните на Унгария страни. Затова проектът за АЕЦ „Пакш-2“ има ключово значение не само от гледна точка на постигане на целите за защита на климата, но и за намаляване на зависимостта от вноса.
С началото на строително-монтажните дейности на площадката, проектът за АЕЦ „Пакш-2“ минава на ново ниво.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща