Разходите по „Южен газов коридор“ достигат 33 млрд. долара към края на април

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
730
article picture alt description

Общата сума на разходите по проекта за „Южен газов коридор“ (ЮГК) заедно с партньорите по проекта към края на април е 33 млрд. долара. Това е съобщил генералният директор на ЗАО „Южен газов коридор“  Афган Исаев в рамките на конференцията 26-та международна конференция Caspian Oil and Gas в Баку.

По думите му, по проекта „Шах Дениз 2“ на стойност 21,9 млрд. долара към края на април са изразходвани 18,8 млрд. долара. Дейностите по получаване на първия газ от находището „Шах Дениз 2“ са завършени, а общият им обем на изпълнение е от порядъка на 92,6 %.

Разходите по проекта „Южно-Кавказки газопровод“ за отчетния период по думите на Исев  са 4,3 млрд. долара, при обща стойност на проекта от 4,5 млрд. долара.

За Трансанадолския газопровод (TANAP) са изразходвани 6,2 млрд. долара, като общата стойност на проекта е 7 млрд. долара. Работата по TANAP е завършена до 99,6 %, според генералния директор.

Разходите по Трансадриатическия газопровод (TAP) съставляват 3,6 млрд. евро, а стойността на проекта е 4,6 млрд. евро. По думите на Исаев, проектът е реализиран до 87,5 %.

ЗАО „Южен газов коридор“ и дъщерните предприятия смятат да вложат тази година и следващата към 400 млн. долара по проектите, влизащи в едноименния проект. До края на тази година ще бъдат заделени 200 млн. долара, а останалите 200 млн. долара през следващата.

Вицепрезидента на държавната петролна компания на Азербайджан ( SOCAR ) по инвестициите и маркетинга Виталий Беглярбеков от своя страна съобщи, че Азербайджан се опитва да построи инфраструктурата, свързваща „Южен газов коридор“ с други източници на газ, съобщава азербайджанската агенция Report.

„Южен газов коридор“ вече е построен, операциите започнаха. Това е действително успешна и не особено лесна инициатива. Ако се появят други възможности или привлекателни предложения, ще се възползваме, е казал той. Азербайджан по думите му е построил „Южен газов коридор“ не само заради  проекта „Шах Дениз“. „Отчетени с находищата както в Азербайджан, така и извън страната. Няма значение дали това е Транскаспийската линия или газопроводите по линията на „Южен газов коридор“, всички производители може да се присъединят към този коридор“.

Акционерната компания за „Южен газов коридор“ е създадена с постановление на азербайджанския президент Илхам Алиев на 25 февруари 2014 г. и 51 % от акциите са собственост на държавата в лицето на министерство на икономиката, а 49 % са на SOCAR ЗАО „Южен газов коридор“, представляващо интересите на Азербайджан в международния газов проект

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща