Петролът поскъпна до триседмичен максимум

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
445
article picture alt description

Цените на петрола скочиха по време на търговията в четвъртък до максималните нива от края на месец май, поради ръст на геополитическите рискове и отслабването на щатския долар.

Фючърсът за август до петрола сорт Brent на лондонската  борса ICE Futures в ранните вечерни часове поскъпна с 2,72 долара за барел, или с 4,4 % - до 64,54 долара за барел, но после стойността леко се понижи – до 64,33 долара за барел.

В рамките на търговията стойността на Brent успя да достигне до 64,69 долара за барел,  рекордното ниво от 31 май.

Котировката на фючърса за WTI за юли, търговията, с който приключва в четвъртък на Нюйоркската борса (NYMEX) се увеличи с 3,22 долара или с 5,99 % - до 56,98 долара за барел, но после се успокои до 56,88 долара за барел.

По-активно търгуваният августовски договор се покачи с 3,17 долара или с 5,87 % - до 57,15 долара за барел.

Според съобщение на  властите в Иран, въоръжените сили на страната са свалили безпилотен самолет, нарушил въздушното пространство на страната. По-късно Министерство на отбраната на САЩ потвърди информацията за свалянето на самолета, но заяви, че той е свален в международното въздушно пространство над Ормузкия пролив.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира в Twitter, че Иран е направил голяма грешка.

Анализаторите на пазара отбелязват, че пазарът все още недооценява събитията в Близкия Изток, но ескалацията на конфликта между САЩ и Иран и Иран и Саудитска Арабия вече излиза на преден план.

В подкрепа на е и отслабването на щатския долар, въз основа на данните от заседанието на Федералния резерв. Американската централна банка взе решение да не променя лихвата  и тя да остане на ниво от 2,25-2,5 %, но подготвяйки почвата за понижението й при следващото заседание. Въз основа на данните индексът WSJ Dollar Index в късните следобедни часове спадна с 0,5 %, което също оказва значение върху движението на петролните котировки.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща