Няма прекъсване по дейностите на авариралата АЕЦ „Фукушима- 1“ след земетресението

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
508
article picture alt description

Компанията оператор на авариралата АЕЦ „Фукушима – 1“ ТЕРСО съобщи, ме земетресението с магнитуд 6,2 не е довело до прекъсване на дейностите на централата. По данни на Главният метеорологичен център в ранните вечерни часове в неделя са били регистрирани трусове (обедните часове б. вр.). Трусовете със силата от 5-та степен са били усетени в префектура Мияги и Фукушима. В Токио е регистрирана сила от 3-та степен.

Според съобщението има само да един пострадал.

Във връзка с подземните трусове за кратко време е било спряно движението на скоростните влакове между градовете Токио и Сендай. Работата на летищата в двата града не е били нарушена.

Аварията на АЕЦ „Фукушима 1“ е призната за една от най-големите за последните 25 година след катастрофата в Чернобил- След земетресението с магнитуд от 9-та степен през март 2011 г., гигантска вълна с височина от 15 метра потопи енергийните блокове ва централата, предизвиквайки изключването й от електроснабдяването, което доведе до спиране на системите за охлаждане на реакторите. Пълната ликвидация на аварията, включително демонтирането на реакторите се очаква да отнеме 40 години.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща