Лавров: Русия се надява, че Дания ще се откаже от конфронтацията за „Северен поток 2“

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
454
article picture alt description

Москва се надява, че правителството на Дания ще се откаже от курса на конфронтация по проекта за газопровода „Северен поток 2“, казва министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за „Райнише пост“.

„За съжаление сме принудени да констатираме, че Дания зае политизирана позиция и се бави с издаването на разрешение за прокарването на газопровода в изключителната си икономическа зона“, казва Лавров. По думите му, забавянето на разглеждането на молбата, подадена от оператора е в разрез с принципите на международното право, което дава възможност изграждането на обекти от енергийна инфраструктура в морските акватории.

„Надяваме се, че формираното в резултат на парламентарните избори правителство на Дания ще се откаже от курса на конфронтация и ще вземе правилни решения“, подчертава  руският външен министър. Той припомня, че нито една страна, включително и Дания например не е имала претенции по вече изградения и функциониращ газопровод „Северен поток“, по чието трасе на практика трябва да мине и „Северен поток 2“.

„Убедени сме, че енергийното сътрудничество не трябва да се превръща в арена за разчистване на политически сметки. Смятаме за абсолютно непазарни и антидемократични опитите да бъдат накарани европейските потребители да купуват по-скъп втечнен природен газ от САЩ. Разчитаме, че при вземането на решения по „газови“ и други въпроси нашите германски и другите европейски партньори ще се водят от интересите на своите народе, а не от постановки, формулирани отвъд океана“, подчертава Лавров. Министърът на външните работи на Русия коментира също така, че приетите поправки в газовата директива на ЕС са направени, с цел да попречат на изграждането на „Северен поток 2“.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Плановете са изграждането на газопровода да бъде завършено до края на 2019 г. Газопроводът минава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Досега само Дания не е издала разрешение за трасето на газопровода. Nord Stream 2 AG съобщи, че след като повече от две години очаква  разрешението е решила да се съсредоточи върху маршрут, който заобикаля настоящия и удължава трасето с 34 км, но пък няма да затрудни строителството.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща