Камарата на представителите на САЩ одобри въвеждането на санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1444
article picture alt description

Комисията по външните работи към Камарата на представителите на конгреса на САЩ одобри законопроекта, предвиждащ въвеждане на санкции по отношение на лицата, имащи отношение към осъществяването на проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, става ясно от данните за гласуване в комисията.

Според председателя, мнозинството е „за“. Преразгледаният и съгласуван блок от законопроекти с поправки, без възражение изпратен за разглеждане (от Камарата на представителите), заяви председателят на комисията Елийт Енгъл (демократ от щата Ню Йорк), след края на заседанието.

В началото на юни група от конгресмени от камарата на представителите, в частност републиканецът от щата Илинойс Адам Кизингер, представи за разглеждане пред конгреса на законопроект, предвиждащ въвеждане на санкции във връзка с осъществяването на „Северен поток 2“ и „Турски поток“. В частност, законопроектът предвижда забрана за влизане в САЩ и замразяване на намиращите се под юрисдикцията на САЩ на активи на лица, имащи отношения към „продажба, аренда, предоставяне“ на кораби за полагане в морето на руски газопроводи.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби от газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Плановете са газопроводът да бъде построен до края на 2019 г. Газопроводът минава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

САЩ са против строителството на „Северен поток 2“, тъй като смятат, че проектът засилва влиянието на Русия върху външната политика на европейските страни и пречи на преноса на американски втечнен природен газ за ЕС. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 12 юли, че проучва възможността за въвеждане на санкции против „Северен поток 2“, но смята, че най-добрият начин за противопоставяне на руското влияние в енергийният сектор на Европа е продажбата на LNG от САЩ за ЕС.

Проектът за газопровода „Турски поток“ предвижда строителството на газопровод с две тръби с капацитет от по 15,75 млрд. куб м всяка. Природният газ, който ще се доставя по първата тръба е предназначен за потребителите на турския вътрешен пазар, а втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Пускът на газопровода се планира до края на 2019 г.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви неведнъж, че Москва смята за недопустими едностранните санкции на САЩ по отношение на съвместни газотранспортни проекти с участието на европейски компании. Той е категоричен, че „Северен поток 2“ и „Турски поток“ са търговски проекти и имат значение за енергийната сигурност на Северна и Южна Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща