Иран е поискал от Запада да разреши експорт на петрол от поне 700 хил. барела на ден

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
233
article picture alt description

Иран е поискал разрешение за разрешение за експорт на петрол за не по-малко от 700 хил. барела на ден като жест на добра воля от страна на Запада. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници, след като иранския министър на външните работи Джавад Зариф пристигна във френския град Биариц в неделя, където се провежда срещата на G7.

Исканията на иранските представители са били оповестени, след като по информация на агенция Bloomberg френският президент Еманюел Макрон е изложил пред американския си колега Доналд Тръмп предложение за връщането на Иран към изпълнението на задълженията в рамките на ядрената сделка. Искането е в рамките на сделката да се разреши на Техеран да продава определено количество нефт в замяна на изпълнение на сериозните си ангажименти.

„Като жест на добра воля и насрещна стъпка за създаването на условия за преговори ние отвърнахме на предложението на Франция, - цитира агенцията един от източниците. - Ние искаме да експортираме 700 хил. барела на ден и да ни бъде плащано в брой и това е само началото“. „Той (експортът на петрол) трябва да достигне 1,5 млн. барела на ден“, е добавил източникът.

По думите му, в случай на успех пир преговорите с европейските представители, Иран ще иска още увеличение на експорта. Техеран смята да се върне към първоначалното изпълнение на условията по Цялостното споразумение по иранската ядрена програма при съгласие на Запада да прекрати обсъждането на въпросите около безусловното право на републиката за обогатяването на уран.

Проблемите по иранското ядрено досие се изостриха след излизането на САЩ от споразумението през месец май 2018 г. и въвеждането на икономически санкции по отношение на експорта на петрол.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща