„Газпром“ с нов исторически рекорд - предоставените количества за експорт през месец май са 15,9 млрд. куб м газ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
473
article picture alt description

„Газпром“ през месец май 2019 г. е увеличил експорта на газ за страните от чужбина с 1,3 % (спрямо година по-рано) до 15,9 млрд. куб м газ, което е нов исторически рекорд по отношение на доставките за майската статистика, се казва в съобщение на управлението за информация към „Газпром“

 

Предишният рекорд е поставен преди година – през месец май 2018 г. и е да 15, млрд. куб м.

На ключовите национални пазари на Европа продължава тенденцията за увеличение на използването на газа за производство на електрическа енергия. Освен това, силното понижение на цените на европейския пазар и ръстът на разликата между летните и зимните котировки създава високи стимули за газовите компании за активно нагнетяване на количества природен газ в газохранилищата. Разликата между форуърдните договори от лятото на 2019 г. и зимата на 2019-2020 г. на холандската спотова борса TTF към днешна дата е около 8 евро на MWh в сравнение с около 2 евро на MWh в началото на годината. Спредът не е бил толкова широк от 2009 г., отбелязват експертите на Interfax Global Energy.

 

Според съобщението на „Газпром“, за страните от чужбина за петте месеца на 2019 г. по предварителни данни са доставени 80,3 млрд. куб м газ, което е с 6,6 % по-малко от януари-май 2018 г., която е рекордна. Въпреки това за редица страни експортът е нараснал. В частност, за Унгария доставките са се увеличили с 54,8 %, за Австрия с 26 %, за Чехия с 39,1 %, за Словакия – с 19,6 %, за Франция- с 5,1 %, за Италия – с 2,9 %, за Холандия – с 2,5 %.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща