Бурмистрова, "Газпром": Споровете за цената и арбитража с Турция няма да се отразят пряко на „Турски поток"

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
571
article picture alt description

Спадът на газовите обеми от страна на турските вносители и споровете за цената няма да окажат влияние върху съдбата на проекта „Турски поток“, е заявила пред журналисти заместник-председателя и генерален директор на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова.


Турция през 2018 г. е намалила газовите обеми от „Газпром“ до 23,964 млрд. куб м от 29,034 млрд. куб м през 2017 година. През първото тримесечие на 2019 година спадът е продължил – били са купени само 4,522 млрд. куб м газ срещу 7,917 млрд. куб м през същия период на 2018 година. Турция увеличава покупките на по-евтин газ от Азербайджан, а също така и на втечнен газ на спотоия пазар, съобщава Финмаркет.


На въпрос, не е ли възникнала необходимостта за турските потребители през 2018 г. за плащания на „Газпром“ по правилото „вземи или плати“ във връзка с недовземане на минимални количества по договора, тя е отговорила отрицателно. „Необходимост от договорно-юридически отношения не възниква. Съществуват определени правила, които са разписани в договора, в условията по този договор. Те са се изпълнявали напълно както от страна на турските купувачи, така и от страна „Газпром“ според резултатите от 2018 г.“.


Тя не коментира възможността за предявяване на иска по клаузата take-or-pay за 2019 г.: „Ние сме едва в средата на 2019 г. Не знаем как ще се развие ситуацията. До края няма да разберем какви ще са цените на пазара. Днес виждаме понижение на цените, но се очакват есенни и зимни застудявания. Тези количества, които са понижени през първото тримесечие може да бъдат достигнати. Затова ми се струва преждевременно да се обсъжда това днес“.

Бурмистрова е уверена, че ситуацията с доставките няма да повлияе на съдбата на „Турски поток“.

Когато говорим за съдбата на такива големи инфраструктурни проекти като „Турски поток“, във всеки случай не се ориентираме по настоящата конюнктура на пазара. Имали сме различни ситуации. Когато строяхме „Син поток“ навярно някой ми е задавал същите въпроси. Но както видяхме той се откупи напълно, работи на пълна мощност. Действително, понякога се случват различни икономически ситуации на пазара, при които доставките или дела намаляват, в това число това е свързано със ситуацията в енергетиката на Турция. Но на първо място това няма да се отрази на отношенията между страните, които днес са на много високо ниво. При изчисленията, строителството и възвръщаемостта на нашия проект ние сме заложили стандартни параметри, които вярваме, че ще изпълним“.

Тя е съобщила също така, че „Газпром експорт“ е спечелил пет арбитража с независими турски вносители. „Трибуналът взе решение в наша полза по всички пет казуса, разглеждани от различни съдебни учреждения“. Бурмистрова не съобщи сумите на загубилите, тъй като не са „чувствителна информация“. Тя добави, че „Газпром“ не разглежда възможността за покупка на тези компании.

Бурмистрова коментира и газовите отношения с Украйна.

„Газпром“ е готов както на средносрочен, така и на краткосрочен договор с украинската страна. „Сроковете могат да са различни. Ние сме гъвкави в подхода си. Нас ни устройва и средносрочен и краткосрочен. Готови сме да обсъждаме различни варианти, когато разберем с кого“, е казала още тя, като постави и въпроса дали Украйна е заинтересована.

„За да може да разпределим балансирано количествата си по всички коридори, ние трябва да разберем какви мощности са необходими, какви са техническите параметри, какви мощности трябва да се резервират от руската страна по украинските трасета. Да, това трябва да разберем – ще продаваме ли газ или няма да продаваме. Или Украйна ще го купува от трети страни на по-високи цени“, е заявила още тя, допълвайки, че очаква адекватно решение. .

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща