Борис Джонсън смята да помоли кралица Елизабет II да прекъсне работата на парламента

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
175
article picture alt description

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън смята да се обърне към кралица Елизабет II с молба да прекрати работата на британския парламент, съобщава в сряда телевизия Sky News, позовавайки се на свои източници. Според тях тази стъпка трябва да помогне на премиера да осъществи неговия вътрешнополитически дневен ред.

Sky News отбелязва, че Джонсън би искал да се спре работата на парламента от 9 септември до 14 октомври, когато Елизабет II, както се очаква да изнесе реч и приблизително две седмици преди излизането на Великобритания от ЕС.

Телевизия ВВС от своя страна отбелязва, че правителството има намерение да спре работата на парламента от средата на септември: това означава, че британските депутати имат ограничено време, през което да спрат възможният „твърд“ Brexit без споразумение между Лондон и Брюксел.

РИА Новости от своя страна цитира съобщение от канцеларията на британския премиер, според което Джонсън вече е отправил молбата си към кралица Елизабет II. “Премиерът говори с Нейно Величество кралицата и я помоли да приключи настоящото заседание на парламента през втората седмица от заседанията през септември. В края на традиционния сезон на партийните конференции, второто заседание на настоящия парламент ще започне с речта на кралицата в понеделник, 14 октомври“ се казва в цитираното официално съобщение.

Sky News обаче отбелязва, че явно не всички членове на кабинета на Джонсън са осведомени за неговите планове. Източниците отбелязват, че все пак депутатите ще имат достатъчно възможности да обсъдят Brexit – до и преди срещата на ЕС, планирана на 17 октомври.
Sky News отбелязва също така, че политическите противници на премиера ще разглеждат действията му като опит да се попречи на опозицията да предотврати „твърд“ Brexit.

Великобритания се готви да излезе от Европейския съюз на 31 октомври 2019 година. В същото време британският парламент така и не е приел все още сделката за Brexit, съгласувана от предишния премиер на страната Тереза Мей с Брюксел. Настоящият премиер Борис Джонсън е готов да направи промени в сделката, за да я прокара през парламента, но Брюксел неведнъж заявява, че не смята да води отново преговори по точките, които не устройват политиците от Великобритания.

Джонсън от своя страна неведнъж коментира, че Великобритания при всички случаи ще напусне ЕС в договорените с Брюксел срокове, както и, че сключването на сделка с Брюксел е негов приоритет. Преди дни премиерът на страна заяви, че Великобритания няма да плаща за излизането си от ЕС.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания Джереми Корбин по-рано обеща да направи „всичко възможно“, за да предотврати „твърд“ Brexit.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща