KEPCO обмисля да реализира свои атомни реактори в Tурция

Икономика / България
Георги Велев
259
article picture alt description

Корейската KEPCO има намерение да популяризира южнокорейските АЕЦ, а целта е получаване на поръчки за проекти в Турция. Преди дни вицепрезидентът на KEPCO Лим Хен Сон се е срещнал в Турция с министъра на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Дьонмез, с когото са обсъдили текущи въпроси, свързани с атомната индустрия, както и бъдещи планове, информира http://www.ekn.kr/.

Турция планира изграждане на три АЕЦ, едната от която може да бъде разположена в Игнеада на брега на Черно море.

През май 2017 г. турският президент Реджеп Ердоган посети Китай, където обсъди плановете за строителство на АЕЦ. Засега не се посочват конкретните обеми и стойността на проекта, но ако бъде обявен търг за него, това може да бъде шанс за Южна Корея.

Що се касае до АЕЦ „Синоп“, френско-японски консорциум получи поръчка за строителството на централата, като отстрани KEPCO, но през миналата година Mitsubishi Heavy Industries се отказа от проекта заради двойно по-високата цена на строителството от първоначално планираната.

От април 2018 г. руската корпорация „Росатом“ изгражда първата атомна електроцентрала в Турция – АЕЦ „Аккую“ на брега на Средиземно море.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща