ExxonMobil обжалва решение за глоба от 2 млн. долара на финансовото министерство на САЩ заради нарушаване на санкциите срещу Русия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
187
article picture alt description

Компанията ExxonMobil се е обърнала към съда, с искане  за оспорване решението на министерство на финансите на САЩ за 2 млн. долара глоба за предположение за нарушаване на режима на антируските санкции във връзка със ситуацията в Украйна, става ясно от съобщение на law360.

Според ExxonMobil, компанията „Роснефт“ не е била под санкциите, под които е бил председателят й Игор Сечин. Това  означава, че подписвайки с „Роснефт“ споразумение за проучвателни дейности, американската компания не е нарушавала режима на санкциите, смятат от ExxonMobil.
Корпорацията е била глобена с 2 млн. долара от американското министерство на финансите през юли 2018 г. за подписаните през месец май 2014 г. осем документа с председателя на „Роснефт“ Игор Сечин.

През март 2018 г. ExxonMobil съобщи за излизане от съвместния проект за проучвания с „Роснефт“ , поради санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия. В отчета на ExxonMobil се казва, че компанията в рамките на съвместното предприятие е работила или е планирала да работи на шелфа на Карско и Чукотско морета и в Черно море. Общата площ на участъците е надхвърляла 257 хил. кв. километра. Компанията е очаквала официално да започне дейности през 2018 г. и е оценила загубите си от решението на 200 млн. долара.

От своя страна „Роснефт“ е съобщила, че продължава самостоятелно да работи над проектите, от които е излязла американската компания, но връщането й в тях, когато се появи такава възможност.

Американската компания ExxonMobil е една от най-големите петролни компании в света.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща